Амнезия на бившата служителка на РДНСК-Кюстендил Елена Тодорова отложи делото на Анка Билярска за спорна ограда срещу Страхил Божков, бившият военен: Това дело ще ме вкара в гроба, пия по 1 чанта лекарства

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2

Съдебната сага на дупнишката учителка Анка Билярска и на съседа й по имот – бившия военен Страшимир Божков заради издигната ограда, продължава след съдебната ваканция, реши съдията по делото Мая Миленкова от Кюстендилския районен съд. Повод за отлагане на процеса стана последната свидетелка Елена Тодорова – бивша служителка на РДНСК-Кюстендил, която не успя да си спомни ходила ли е на проверка за въпросната ограда.

Digimax A50 / KENOX Q2

Страшимир Божков е подсъдим по дело за изнасяне на неверни данни пред РДНСК, узаконили ограда на имота му в село Блажиево. В случай че обвинението защити тезата си пред съда, Божков е заплашен от три години лишаване от свобода или глоба от 100 до 300 лева. Обвинението е по член 313 от Наказателния кодекс. Божков е застрашен от най-тежкото наказание, тъй като вече има  наложено административно такова в размер на 1000 лв. глоба. До процеса се стигна след жалба на учителката пенсионерка Анка Билярска. Огромният дувар пречи на насажденията на Билярска, двамата са съседи в село Блажиево.

140-04-01 Парасква Мицова

„Моля за милост. Надявам се процесът да не се усложнява повече. Пия по 1 чанта лекарства, измъчих се, едва ходя. Вдигнах тази ограда, без да подозирам, че може да хвърля сянка в имота на съседката. Направих оградата плътна, защото Билярска изпитва антипатия към мен и ме обвинява в грехове, з които дори не съм си помислял. Парите не съм ги изкарал по лесния начин и ми е болно, че моят труд отива на вятъра. Не знам как да я компенсирам заради сянката. Надявам се да се разберем по човешки и никой да не пострада. А Параскева Мицова, шефката на ДНСК, е един справедлив човек. Искам да попитам всички ли, които нещо са строили в дворовете си, е законно? Винаги може да се намери нещо незаконно. Не искам да има междусъседски вражди. Ще ме вкара това дело в гроба”, сподели Страшимир Божков.

Бившата служителка на РДНСК Елена Тодорова, свидетелка по делото, изпадна в амнезия и не си спомни за случая от 2002 година, когато е ходила на проверка в село Блажиево. „Не познавам подсъдимия, село Блажиево ми говори само като име на село. Имали сме много случаи, ходили сме на проверки. Аз съм работила в РДНСК 4-5 години, някъде от 2002 г.”, заяви Тодорова. Съдът се принуди за следващото съдебно заседание през септември да изиска преписката от РДНСК в писмен вид, да я представи на свидетелката и тя да се запознае със случая. „Може би като видите снимките, документите, нещо ще се сетите. Да се види в кой период сте работила и дали сте участвала в проверка в Блажиево“, заяви съдия Мая Миленкова.

Свидетелката бе призована по настояване на прокурор Сеслав Помпулски. Това обаче учуди Билярска. „Аз много добре си спомням, че госпожа Тодорова не е работила по моята преписка. Това е излишно разтакаване на делото, не беше необходимо прокурорът да се съгласява свидетелката да се запознава с преписката, излишно е“, заяви Анка Билярска.

„Очаквам прокуратурата да се самосезира и Мицова да бъде разследвана, защото имаше влязло в сила решение на Кюстендилския районен съд относно предишна декларация с невярно съдържание. Вместо Мицова да издаде заповед за премахване на незаконните строежи, тя иска отново 1 месец и 10 дни след влязлото в сила решение за документна измама нотариално заверени декларации от мен (Анка Билярска) и Страшимир Божков. С тях иска да докажат, че незаконните постройки са изградени през 1986-87 г. – нещо, което е лъжа. Божков направи такава декларация – с невярно съдържание, която в момента е предмет на настоящия съдебен процес. Всеки е наясно, че тези декларации могат да бъдат само на вниманието на прокуратурата, защото в тях се пишат измишльотини”, каза още учителката.

 

Снимките

1 Анка Билярска

2 Страшимир Божков с негов приятел – свидетел по делото, на едно от заседанията

 

3 Параскева Мицова

Spread the love