38-годишната ромка Евгения Илиева от Крупник напъва за висше в ЮЗУ: Работя в шивашки цех, но мечтая да завърша българска филология

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Радостина Йорданова от Симитли попълва тест по биология на кандидатстудентски изпит, Вероника Никифорова и Божидар Витков от Перник искат да учат право

142-05-01-iz1

38-годишната ромка Евгения Илиева от симитлийското село Крупник напъва да учи в ЮЗУ ”Н. Рилски” в Благоевград. Младата жена се яви вчера на изпит по български език и изтегли изпитния вариант в присъствието на зам.-ректора доц. Траян Попкочев и председателя на изпитната комисия доц. Антони Стоилов. Евгения Илиева мечтае да завърши българска филология и да стане учителка, досега е работила в шивашки цех. „Образованието е важно за реализацията на човека”, каза пред „Вяра” Евгения, която има две деца, на 4 и 7 години. Тя иска да учи задочно, за да може да се грижи за финансовото състояние на семейството си.

142-05-01 2-iz2

Десетки кандидат-студенти се явиха вчера на конкурсни изпити и попълваха тестове по български език, история на България, география на България, биология, английски език и математика. Времето за решаване на всички тестове е 2 часа, само по математика е 3 часа, напомни на кандидатите доц.Траян Попкочев и им пожела да станат студенти.

142-05-01-iz3

Сред тях беше Радостина Йорданова от Симитли, която се яви на препитването по биология. „Завърших математическа гимназия, а след това ветеринарна медицина в Стара Загора, но не можах да си намеря работа по специалността, няма перспектива. Сега съм решила да продължа обучението си и да уча кинезитерапия или пък може и за медицинска сестра, ако се разкрие такава специалност”, коментира Радостина Иванова. 36-годишният Руслан Павлов от София много харесва Благоевград и иска да учи психология, въпреки че е завършил колеж в столицата. Вероника Никифорова и Божидар Витков пък учили в един клас в Перник и сега и двамата искат да учат право.

142-05-01-iz4

Вчера кандидат-студенти, издължали изпитите през март, април и май, подаваха документи за участие в класирането. Първото класиране се очаква да излезе на 16 юли.

Снимките:

1 Изпитните въпроси се изтеглиха в присъствието на зам.-ректора доц. Траян Попкочев (вляво)

2  38-годишната ромка Евгения Илиева мечтае да стане учителка

3  Радостина Йорданова от Симитли се яви на препитването по биология

4    36-годишният Руслан Павлов от София много харесва Благоевград и иска да учи психология

 

Spread the love