US-професор: За първи път в историята НАТО е толкова близо до война с Русия

Filed under: Свят |

Въпреки санкциите РФ остана интегрирана в европейския икономически и политически живот

143-20-02-Stivan Koen

Последното решение на САЩ и НАТО за разполагане на тежко въоръжение близо до руските граници може да се класифицира като радикална и безразсъдна постъпка на ескалация под съвършено измислен предлог, счита американския професор историк от Принстънския университет Стивън Коен.„Това, което става сега – е точно, което искаха в НАТО в продължение на 15 г. Военният министър Картър буквално балансира на границата на войната в Русия. Коен отбелязва, че това е първият път, когато САЩ преместват тежка бойна техника и американски войски към руския отбранителен рубеж.

Според историка, руските власти трябва да предприемат нещо в тази ситуация, обаче в този случай и Вашингтон ще направи съответен ход в отговор. По такъв начин играта „око за око” може да доведе до по-нататъшна ескалация и преобразуване на напрежението в „противопоставяне по типа на кубинската криза”.

Коен отбелязва, че в последно време Западът увеличава интензивността на пропагандата, убеждавайки международната общност, че Русия представлява заплаха за всички държави от Балтика. Това се прави от хора, които в продължение на много години искаха да настъпят в Русия. По думите на историка, курсът на НАТО вече отдавна е излязъл извън пределите на украинския въпрос: „Това вече не е Украйна. Това е НАТО, разширяващо се НАТО. Хайде да го кажем още веднъж: никога по-рано американската военна мощ физически не се е намирала така близо до руските граници. Никога по-рано.”

Коен отбелязва, че европейските страни, поддържащи Вашингтон, не трябва да забравят, че САЩ не могат да спасят еврото или да подкрепят затихващата икономика на Европа или да доставят евтини енергоносители. Същевременно Санкт-Петербургският международен икономически форум ясно показа, че независимо от всички усилия на Вашингтон по изолация на Русия, тя си остана интегрирана в европейския икономически и политически живот.

 

Снимка:

Стивън Коен

 

Spread the love