Бизнесменът Красимир Божурски от Благоевград обича да приготвя банския спецалитет „Катино мезе”: Влюбих се от първата хапка

Filed under: Рецепти |

144-10-01 Красимир Божурски

Бизнесменът и член на Изпълнителното бюро на БСП в Благоевград Красимир Божурски обожава да похапва и приготвя сам банския специалитет „Катино мезе”. Той споделя, че готвенето е неговата запазена марка, с която изненадва близки и приятели. Най-често обаче го приготвя за семейството си, особено през почивните дни, когато всички заедно сядат на масата. „За първи път опитах гозбата, докато бях по работа в Банско. От първата хапка са влюбих в този светвноизвестен кулинарен бански шедьовър и разбрах защо толкова много се предпочита като основна храна от туристите в Банско. А и нали знаете приказката, че любовта на мъжа минава първо през стомаха. Поисках рецептата от главния готвач в заведението, където цялата група бяхме отшили да вечеряме. Учудих се, когато ми я даде – нищо продукти, бързо приготвяне, а толкова вкусно. Оттогава го приготвям винаги, когато имам възможност, най-доволен съм, че ястието се похапва с голямо удоволствие от съпругата и двете ми дъщери, които внимателно подбират храната и това какво ядат”, каза Красимир Божурски.

 

ПРОДУКТИ

 

  • 500 г свинско месо

 

  • 150 г гъби

 

  • 70 мл олио

 

  • 60 г лук кромид стар

 

  • 30 мл лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

144-10-01 Катино мезе

Нарязваме месото на малки парченца като за кебап. Задушаваме го в олиото с малко вода до омекване , след това прибавяме лука и гъбите, нарязани на ситно. Доливаме още вода и посолваме, след което задушаваме  ястието на тих огън, докато месото и зеленчуците останат на мазнина. Поръсваме с лимоновия сок, черен пипер и сол на вкус. След като всичко това е готово, поднасяме яденето на масата. Добър апетит!

Записа: Диана Атанасова

Spread the love