”Уолстрийт джърнъл”: Путин е взел на мушка България

Filed under: Свят |

 Западът трябва да е сериозно загрижен от това, че България, член на НАТО и на ЕС, е една от неговите мишени

144-20-01-Putin

Руската офанзива срещу Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че Владимир Путин се стреми да възстанови колкото може бившия Съветски съюз.

Руският президент някога определи рухването на СССР като „най-голямата геополитическа катастрофа на века“. Западът трябва да е сериозно загрижен от това, че България, член на НАТО и на ЕС, е една от неговите мишени, пише Гари Макдугъл във вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Москва невинаги се нуждае от танкове и войски, когато се опитва да владее съседите си, допълва авторът. В статията са цитирани думи на президента Росен Плевнелиев, казани на среща с членове на фондацията „Америка за България“, който сравнил прикритата агресия на Москва срещу България с опит на Русия да проникне в НАТО с помощта на „Троянски кон“.

През десетилетията, откакто Източна Европа спечели независимостта си, България върви „колебливо“ в посока към демокрация и пазарна икономика в зависимост от резултатите от изборите, отбелязва авторът, който е съпредседател на фондацията „Америка за България“.

Клонящи към Москва коалиции се опитват да управляват страната, което ги улеснява да уговарят срещи на международни организации като НАТО и да засилват влиянието на Путин върху такива организации. Това е реалната опасност, изложена от президента Плевнелиев и повторена от други български лидери, които искат да продължат напредъка към свободен пазар, посочва авторът.

Социологически проучвания показват, че българите са разделени, когато ги питат дали клонят към Москва, или Запада. Така че президентът Путин има много причини да гледа към България, която може да превземе без кръвопролития в украински стил.

Повечето българи говорят руски език; българите също пишат на кирилица. България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския договор и много българи изпитват позитивни чувства към бившите си другари от Съветския съюз.

България зависи от руския газ и много от българите се ръководят от това, че Москва може да затвори кранчето на газа през зимата. Наблюдатели в България и в чужбина видяха ръката на Путин и руските пари зад успешните опити на природозащитници да издействат закони, които забраняват сондажите за шистов газ. Забраната, въведена през 2012 г., накара инвеститора „Шеврон“ да си замине заедно със шансовете за енергийна независимост на България.

Фондацията „Америка за България“ проявява особен интерес към тези събития, тъй като работи да помогне на страната да намери свободно и независимо бъдеще. С 425 милиона долара активи фондацията харчи по 25 милиона годишно за програми в помощ на българския народ да изкорени корупцията, да подобри образованието и да стимулира частното предприемачество. Средствата се изразходват също за борба с бедността, особено сред ромите.

Авторът посочва, че в България има свързани с Русия олигарси, които се опитват да действат безнаказано. Нуждата от по-строг съдебен и институционален контрол се видя, когато през 2014 г. се стигна до паническо изтегляне на пари от голяма контролирана от олигарх банка, довело до нейния банкрут и изчезването на близо 2,6 милиарда долара, равняващи се на около 5 процента от БВП на страната. И досега не е установено къде са парите и не са наказани виновниците.

Съюзниците на Путин водят информационна война в доминираните от олигарси медии, опитвайки се да дискредитират прозападните лидери в България и западните идеи.

Фондацията „Америка за България“ е съсредоточила усилията си към това да се гарантира, че независимите медии в България няма да изчезнат, посочва също авторът.

Снимка: Владимир Путин определил рухването на СССР като най-голямата катастрофа на века.

Spread the love