Откриха следи от рис в Рила! Доц. Васил Попов: Сигурни сме, на 98%, търсим хищника за снимка

Над 160 експерти са ангажирани с обхождането и изследванията на терен в различните зони на парка

145-04-01 Snimka1

Следи от рис откриха в Национален парк „Рила“. „С 98% сигурност можем да кажем, че територията на Национален парк „Рила“ е обитавана от рис, хищен бозайник от семейство котки“,  заяви доц. д-р Васил Попов по време на работна среща на ДЗЗД „Рила консултанти“ с представители на Консултативния съвет към ДНП „Рила“, общини, неправителствени организации, ресорни институции и бизнес. Доц. Попов допълни още, че в Националния парк „Рила“ са налице благоприятни условия за съществуването на риса – високи иглолистни гори и добра популация на сърни и зайци.

145-04-01

И все пак той е категоричен, че теренните проучвания ще продължат, докато хищният бозайник бъде наистина констатиран на територията на парка, дори заснет. Над 160 експерти на ДЗЗД „Рила консултанти“ са ангажирани с обхождането и теренните изследвания в различните зони на парка. Като част от дейностите по проекта за изготвяне на актуализиран План за управление, който ще действа в идните 10 години, са заложени 15 фотокапана, които експертите преместват на различни локации според предварително направен график, така че да бъдат регистрирани максимален брой видове. Така например към момента са заснети дива коза, мечка, сърна, лисица, язовец, белка. За първи път в Плана за управление на НП „Рила” се очаква да бъде изготвена и геоморфоложка карта, както и детайлна карта с регистрираните на територията на парка животински видове.  В новия документ ще бъдат отбелязани и морени на над 23 500 години за първи път, както и реалните измерения на останките от т.нар. „Кайзеров път”.

Рисовете постепенно започнаха да се завръщат в България след десетилетия отсъствие. Дължината на тялото на риса е от 70 до 130 см, височината при холката до 65-70 см. Тежи между 12 и 35 кг.

 

 

Spread the love

Коментар за: Откриха следи от рис в Рила! Доц. Васил Попов: Сигурни сме, на 98%, търсим хищника за снимка

  1. Търсете го при бракониерите в Сапарево , там некой си е направил кожуше от него.

    бау
    2015/юли/01 at 20:42 PM