Министерски експерти пипнаха нелегални миньори в Бобов дол

Filed under: Бобов дол,Дупница |

24-08-81-Bobov_Dol_Power_Plant

Системен нерегламентиран добив на въглища от незаконни миньори бе разкрит в Бобов дол при акция на Министерството на енергетиката и полицията. Проверката бе разпоредена от заместник-министър Жечо Станков след подадени сигнали от граждани.

Установените в нарушение физическите лица са добивали въглища без предоставена концесия по Закона за подземните богатства. Като контролиращ орган, енергийното ведомство ще изготви констативен протокол, с който ще се предприемат действия за установяване географското разположение на незаконните минни изработки, както и попадането им в границите на съседна концесионна площ. Предстои да бъдат наложени административно-наказателни актове, според действащото законодателство, на лицата, извършващи добива на подземни богатства без предоставени права, информират от министерството.

На среща в енергийното ведомство бяха обсъдени промените в Закона за подземните богатства, които ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество. Като втора стъпка след изготвянето на промените в Наказателния кодекс се обмисля чрез изменения в Закона за подземните богатства да бъде въведен начин за проследяване на продаваните природни богатства чрез сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.

 

Spread the love

Коментар за: Министерски експерти пипнаха нелегални миньори в Бобов дол

  1. Този бизнес върви от години,всички го знаят по високите етажи на власта,ама нали и те лапат от там и си затварят очите.това не е тайна за никой,всеки ден вървят камионите и бусовете пълни с въглища и ги продават под носа на полицията.а се правят че уж сега са ги установили.хаха ахаха.смешковци

    свидетел
    2015/юли/04 at 7:25 AM