Бащата на двама известни магистрати от Дупница Васил Христов: Ако България направи това, което стори Гърция, ще ни изхвърлят от ЕС като мръсно коте

Filed under: Дупница,Искам думата |

Гърците забъркаха такъв коктейл, който ще предизвика главоболие на всички, с изключение на тях. Сега вместо кредитори да поставят условия, условията се поставят от длъжника

149-09-01  hristov 506

Бащата на двама известни магистрати – дупнишкия прокурор Ивайло Василев и Камен Иванов от Висшия съдебен съвет, Васил Христов изпрати писмо до в. „Вяра” с коментар за сложната икономическа обстановка в Гърция с препратка към интересни исторически факти. Публикуваме писмото на Васил Христов със съкрщения.

Защо Западът няма да разреши на Гърция да обяви фалит? Този въпрос е с повишена трудност не само за средностатистическия българин или европеец, а и за голяма част от по-младите „корифеи“ в областта на политиката, икономиката и финансите.

Защото проблемът с фалита на Гърция не е нито само финансов, нито само икономически, нито само политически, той е комплексен, нещо повече – той е исторически. Опазил ме Бог, както се казва напоследък, аз да кажа „къде е ключът от бараката“ или „къде е заровено кучето“, но знам генезиса на проблема и той е от 1941 г., но хората, които са наблюдавали военния театър, който се разигра по нашите земи през този период, стават все по-малко. Пожарът на Втората световна война се разгаряше, Германия постави на колене по-голямата част от Европа, оставаше само Англия, но пътят към нея минаваше през Румъния, Сърбия и Гърция. Аз като дете имах привилегията да знам какви разговори се водят от наши приятели и роднини с немските офицери от военния лагер в града. Немски офицери не одобряваха плана „Барбароса“ и най-често чувахме от тях самите – „Хитлер капут“, което означаваше, че Германия ще загуби войната! Стана ясно, че да живееш в мир, трябва да се готвиш за война. Но тъкмо бомбите над Хирошима и Нагазаки се оказаха решаващ възпиращ фактор срещу избухването на Трета световна война, защото след Третата няма да има Четвърта! След войната Гърция се оказа в НАТО, а ние във Варшавския договор. В живота винаги има едно „ако“, но това е друг въпрос. Шести американски флот се настани в Гърция, а съветските балистични ракети СС-20 бяха разположени в Тополница и Черна нива! Гърция стана галеното дете на Америка и НАТО, а ние свързахме, както се казва, „завинаги“ нашата съдба с „братушките“! Ние облякохме сините рубашки и ватенките и се захванахме да строим „социализъма“, а гърците го удариха на живот и търговия. Гърците заживяха като в рай, а ние започнахме да се задъхваме. Много са факторите, благодарение на които гърците, българите и румънците сме в положението, в което сме.

На първо място това е далечното историческо минало. Гърция е люлката на европейската култура и цивилизация. На второ място това е народопсихологията на всеки един народ. Гърците не са по-умни от нас, но са хитри, безскрупулни до арогантност. Тяхното верую е: „Няма вечни приятели, има вечни интереси“.

Не е случайно, че на кръста, на който е разпнат Иисус Христос, има надпис на гръцки, латински и еврейски, но няма на български.

На трето място е фактът, че Гърция отдавна е в ЕС, еврозоната и Шенген. Взимат заеми от всички възможни места, но на кредиторите и през ум не им минава, че гърците нямат никакво намерение да върнат заемите. Защо им е да взимат, ако мислят да ги връщат? Всичко е на принципа „Имали сте, давали сте, нямали сме, взимали сме“. Аз не знам, но „злите езици“ говорят, че това не е първият фалит на Гърция, защото при фалит губят не гърците, а кредиторите. А и старо правило е, че длъжник не се убива, а се оставя да работи, за да си върне борчовете. Не знам какво има в гръцката хазна, но личните сметки на гърците в банките по-скоро са добри. Знам, че има няколко гръцки банки в България, но не знам има ли поне една българска банка в Гърция?!

На четвърто място е моментът, в който гърците решиха да се сдърпат с кредиторите и да извлекат изгода в „преговорите“, а те за тях означават ни повече, ни по-малко от формулата половината от дълга да им бъде опростен, а половината да се разсрочи за срок от сто години. Излиза, че преговорите са само от кредиторите, а от гърците са само ултиматумите. Нещо повече – не стига, че е чудо невидяно длъжник да поставя ултиматум на кредиторите си, те заплашват да напуснат ЕС и еврозоната, да си потърсят други приятели, съюзници и нови кредитори! И то в момент на, ако не криза, то икономически и финансови проблеми в ЕС, европейските проблеми около Украйна и Крим, охлаждането на ментализъм, тероризма и т.н. Явно гърците добре са си направили сметката. Гърците забъркаха такъв коктейл, който ще предизвика главоболие на всички, с изключение на тях. Сега вместо кредитори да поставят условия, условията се поставят от длъжника.

Вместо длъжникът да бъде в ситуацията „ни да лягаш, ни да бягаш“, сега в тази ситуация е ЕС. Домино или разпад?! В тази ситуация къде сме ние като българи?! Ние сме лесни, ние нямаме народопсихологията на гърците. Ние просто не сме способни на това, което правят гърците. Ние сме за оцеляването. Ние можем да оцелеем пет века под турско робство и все още да не знаем турско робство ли е било, турско владичество ли е било или просто турско присъствие?! Можем да оцелеем в социалистическия военен лагер, удобни сме с малките си претенции и в ЕС, можем да бъдем всичко, но не можем да бъдем като гърците, факт! Всеки друг народ, който ни е опознал, ни е заобичал.

Не ми се мисли какво ще ни сполети, ако това, което направи Гърция, го направи България. Ще ни изхвърлят като мръсно коте, нас и без това ни обвиняват като Троянски кон на Русия в ЕС.

Затова единствено правилният ход за нас е винаги с Германия и германците сме братовчеди, при това научно доказано.

Може би затова в миналото като военна сила нас са ни наричали „прусаците на Балканите“. В двустранните международни отношения има поставени много подводни камъни, а и заровени мини. Два пъти ядем бой заради войните, в които сме съюзници на Германия, но германците обичат българите, което не може да се каже за Гърция и Сърбия. А съдбата на България никога не е била зависима от нас, както сега. Само липсата на мъдри политици и държавници може да съсипе България.

Spread the love