Кюстендилски учители пенсионери със собствен клуб за по-лесната социализация

Filed under: Кюстендил |

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кюстендилските учители пенсионери си нправиха клуб, който да помогне за социализацията на педагозите, излезли вече от учителската среда. Всеки от първите членове на новата неправителствена организация има ангажимента да потърси и доведе в нея свои биши колеги и така постепенно педагогическата общност да се разрасне и да обедини все повече хора, чийто професионален път е минал в името на подрастващите. „Цял живот учителят е под прицела на общественото внимание, на родителските очаквания и претенции, на политическите промени и на какви ли не изисквания към неговата работа, затова беше крайно време да създадем Клуб на независимия учител, на педагога, който вече може да намери време и лично за себе си”, споделят педагозите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Лекарите, архитектите, адвокатите – за тях пенсиониране практически няма, те продължават да работят и да печелят, а учителят остава със скромната си пенсия и със спомените за това, което е правел за чуждите деца, докато не му е оставало време за неговите собствени. Постепенно започват да го забравят, а той е свикнал да е обществено активен, да има какви ли не ангажименти. Натрупаният в годините опит обаче може да намери ново поле за изява – и учителската клубна общност е една много добра възможност за това”, добавят още учредителите. Учителите пенсионери ще инициират срещи по обществено важни теми, ще търсят партньорство и с по-младите си колеги. В програмата им са залегнали и различни културни прояви. Първата от тях беше музикално-поетичната среща с поетесата Мирослава Салмова и пианиста Павел Чавдаров, и двамата учители по професия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В офиса на фондация „Модус Вивенди БГ“ учителите слушаха стихове от третата поетична книга на М. Салмова „Четири празни червени рамки“, изпълнени на фона на музикални импровизации, и обсъдиха следващите инициативи на клуба. Всяка нова среща се превръща в провокация за нови събития и нови идеи за общуване с приятели и съмишленици, които не е задължително да са на пенсионна възраст и да са от педагогическото съсловие.

Снимки:

1. Обсъждане на следващата културна инициатива

2. Учредителите на новия учителски клуб

3. М.Салмова и П. Чавдаров в музикално-поетичен дует

Spread the love