Дупнишкият съд: Директорката на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Виолета Инкьова брои 1000 лв. глоба заради пострадалата на опасно стълбище Михаела Михайлова

Filed under: Дупница |

Петокласничката получи сътресение на мозъка и счупи коляно след падане пред необезопасен вход на територията на училището

150-01-10 Виолета инкьова

Директорката на СОУ „Св. Паисиий Хилендарски“ в Дупница Виолета Инкьова ще бъде глобена 1000 лева заради инцидент с ученичка в учебното заведение. Районният съд в Дупница потвърди наказателно постановление, издадено от директора на Инспекцията по труда в Кюстендил, с което на Инкьова е наложено административно наказание „глоба” в размер на 1000 лева. Санкцията остава и след като Виолета Инкьова обжалва постановлението.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Глобата е за инцидент от миналата година, когато в задния двор на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ петокласничката Михаела Михайлова бе паднала, след като се спънала в необезопасено стълбище към котелно помещение в училището. Съдебномедицинска експертиза е установила, че ученичката е паднала на площадката пред входа на котелното помещение от височина 2,20 м. Вследствие на претърпения инцидент момичето е получило травматични увреждания, като сътресение на мозъка, оток в лявата челнослепоочна област на главата. По случая е образувано досъдебно производство в управлението на полицията в Дупница срещу неизвестен извършител за извършено престъпление. Установено е, че директорката на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в хода на извършените процесуално-следствени действия не е установила виновно лице в извършеното престъпление от общ характер. Документацията е изпратена в Инспекцията по труда в Кюстендил по компетентност за налагане на административно наказание на Виолета Инкьова в качеството й на длъжностно лице.

Във връзка с инцидента на 8 септември 2014 г. е съставен констативен протокол на Комисията по чл. 196, ал. 1 от ЗУТ, назначена със заповед от октомври 2013 г. на кмета на община Дупница, която е посетила и извършила оглед и преценка на строежа на котелното помещение на училището.

След направения оглед и преценка комисията е решила, че строеж „Котелно помещение“ в настоящия си вид и състояние създава опасност за живота и здравето на учащите в училището. Решението подлежи на касационно обжалване пред Административния съд в Кюстендил.

Припомняме, че на 20 май 2014 г. петокласничката Михаела Михайлова падна след игра със свои приятелки в задния двор на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница пред необезопасения вход на парното отделение в училището. Момичето, което учи в същото училище, а малко преди инцидента е имало репетиция по актьорско майсторство, към 16 ч. играло заедно с приятелките си Александра и Борислава, когато се появило куче, което станало причина за инцидента. При падането Михаела бе пострадала сериозно – от удара бе счупила коляното на левия си крак и дясната си ръка, удря и главата си и получава сътресение на мозъка. Момичето бе закарано в хирургичното отделение на общинската болница.

Снимките:

1Виолета Инкьова

2 Михаела Михайлова  – сложете лента на очите на момичето

Spread the love