Прокуратурата не откри доказателства за искан подкуп и заплахи срещу Ненчев

Filed under: България |

152-17-03-Nenchev

Софийската градска прокуратура отказа да разследва твърденията на министъра на отбраната Николай Ненчев за предложен му подкуп и отправени заплахи за убийство.

През април той заяви в интервю, че са му предложили срещу заплащане на „сериозни проценти“ да се съгласи да бъде подписан договор за 80 млн. лева за поддръжка на военните самолети МиГ-29. Ненчев не назова кои са хората, отправили му тази оферта, но ги определи като „изключително изобретателни“. Министърът обяви също, че са му отправяни „смъртни заплахи“.

Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления веднага започна проверка, в хода на която обаче не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления, поради което с постановление от 3 юли е отказано образуване на досъдебно производство, съобщиха вчера от прокуратурата.

Дадените от Ненчев обяснения за предложения му подкуп не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни, подчертаха от държавното обвинение.

„По отношение на твърденията за закани за убийство, макар и в интервюто си министърът да е посочил, че се касае за заплахи, различни от тези, които е възприел в предаване по телевизия СКАТ, то в обясненията си пред прокуратурата е заявил, че всъщност се касае именно за тях“, се казва още в съобщението.

Ненчев посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя.

През май, след като даде показания, министърът коментира лаконично пред журналисти, че в никакъв случай не съжалява, че оповестил за предложения му подкуп.

 

 

Снимка:

Не съжалявам, че оповестих тази информация, заяви Николай Ненчев.

Spread the love