Психично болен извършил палежа в параклиса в Сопот

Filed under: България |

152-19-02-Paraklis-Sopot

Открит е извършителят на палежа в параклиса „Св. Георги“ над Сопот. Това е психично болен младеж от района, който няма никакви религиозни подбуди да извърши злодеянието, съобщава архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров.

Миналата седмица 60 икони в параклиса бяха унищожени, след като неизвестен извършител ги свали от стените, струпа ги в центъра на параклиса и ги подпали.

Във вторник светата обител отново отвори врати за миряни, съобщи БНТ. Десетки нови икони, дарени от вярващи от цялата страна, бяха донесени с шествие в параклиса. Той бе възстановен само за два дни от жители на Сопот, които го изчистиха и боядисаха.

Сътрудникът на руското посолство Емил Михов дари уникална икона на св. Георги, изработена от кехлибар в Сибир. „Тази икона е достойна за обществото за православния български народ, който живее тук“, каза Михов.

Архиерейският наместник на Карловската духовна околия свещеноиконом Марко благодари на всички дарители от страната.

„Аз бях лично много изненадан и възхитен… и се радвам и смея да кажа, че е жива църквата“, каза отецът. В следващите няколко дни предстои да започне изписване от иконописци на предната част на параклиса.

Министърът на културата Вежди Рашидов също дари икона на свети Георги на параклиса. Той ще я предаде лично при посещението си в Сопот днес.

 

Снимка:

Параклисът отвори врати във вторник, предстои изписване на предната част.

 

Spread the love