Ученици от Благоевград напират да работят като бармани и сервитьори през ваканцията, Петър Попадиин: Работодатели горят с 15 000 лв., ако наемат деца незаконно

Filed under: Благоевград |

Димитър Василев: Човек от малък трябва да свиква да работи, а и гаджетата ме гледат с респект

155-06-01  33026_n

Все повече младежи на възраст между 16 и 18 години подават заявления в Областната инспекция по труда в Благоевград, за да могат да работят, информират източници на в. „Вяра”. Притиснати от безпаричие, малолетните тийнейджъри търсят работа, за да могат поне през лятната ваканция да припечелят някой и друг лев за себе си и по този начин да подпомогнат, доколкото е възможно, поизтънелия родителски бюджет. Репортерска проверка на наш екип сред младите хора в Благоевград показва, че младежите са готови да работят почти всичко, стига заплащането да ги удовлетворява. Сред предпочитаните от тях професии са тези на бармани, сервитьори, продавач-консултанти и стажанти в различни кантори. „Работих и миналото лято, ще работя и това. Не виждам нищо лошо. Мама е безработна, тате едва смогва на всички разходи у дома. През есента ще бъда 11-и клас, учебници трябва да се купуват, а и на море искам да отида. През юли и до средата на август съм поела ангажимент за работа, след това малко на море с приятели и после ще дойде време за училище”, каза Маринела Петрова от Благоевград. Димитър Василев пък твърди, че човек от малък трябва да свиква да работи. „Няма нищо лошо, особено когато знаеш, че парите, които изкараш, ще си бъдат за теб. Никой няма да ти държи сметка колко са и за какво си ги похарчил. Родителите ми работят, но не мога да чакам на тях. А и така, като имам свои собствени, си е по друго, чувствам се сам за себе си удовлетворен. И гаджетата те гледат с респект, радват се”, сподели младежът, който от две седмици работи като барман в благоевградско заведение.

155-06-81

Експерти от Бюрото по труда в областния център на Пиринско също допълват, че към момента най-много свободни работни позиции от работодателите са обявени в ресторантьорския бранш. „Редица благоевградския заведения набират сервитьори и бармани. Обявени са и позиции за работници в добивната промишленост и строителството. Част от фирмите в региона са обявили свободни позиции за водачи на тежкотоварни автомобили и автобуси, машинни механици и монтьори. На пазара на труда се търсят работници в преработващата промишленост, медицински сестри и акушерки, както и продавачи в магазини. Предимно работодателите предлагат безсрочен договор, като не се посочва месечното възнаграждение за работника”, допълват от Бюрото по труда. „При нас целогодишно се приемат молби за назначение на работа на непълнолетни”, каза Петър Попадиин, директор на дирекция ”Инспекция по труда” – Благоевград. „Работодател, който не е взел разрешение от Инспекцията по труда за работа на непълнолетен, може да отнесе глоба от 1500 до 15 000 лв. или до 3 години лишаване от свобода”, припомнят от Инспекцията по труда, откъдето коментираха, че до момента има подадени доста молби за започване на работа на непълнолетни в Благоевградско. „Молбите се одобряват, ако отговарят на всички изисквания за започване на работа на непълнолетно лице, като това не се отнася само за сезонна работа. Ако лицето е ученик, той може да учи и да работи, стига работодателят да е преценил, че ще може да изпълнява нормално задължения си”, обясни Попадиин. Разрешената възрастова граница за започване на работа е от 15-16 г.

Снимки:

1.  Маринела Петрова

2. Петър Попадиин

Spread the love