Димитър Радев е новият управител на БНБ, 130 го подкрепиха в НС

Filed under: България |

ДПС постави условие за управителя преди гласуването и напусна залата

157-17-01-Dimitar Radev

Парламентът избра нов гуверньор на БНБ – номинирания от ГЕРБ Димитър Радев. Подуправители остават Калин Христов и Димитър Костов, новият ще е Нина Стоянова.

Гласуването се проведе на извънредно заседание. Кандидатурата на Радев беше подкрепена със 130 гласа „за”, 16 – „против”, и 34 „въздържал се“ от общо 180 гласували депутати. Подкрепиха го ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и 7 депутати от ДПС.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска всеки от кандидатите да заяви предварително с какъв екип от подуправители ще управлява банката, защото те са с относителна автономност за ресорите си, иначе няма да гласуват за никого. Местан бе категоричен, че ако кандидатите „нямат доблестта“ да обявят екипа си – подуправителите на „Банков надзор“ и управление „Емисионно“, ДПС няма да подкрепи нито един от тях.

„Единствено управителят може да номинира подуправителите, екипът с който възнамерява да управлява, всъщност следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи кой да бъде подкрепен и кой не. Това е част от прозрачността на този избор. Поемате тежка отговорност в противен случай, тъй като си имате мнозинство, за да го приемете“ добави Местан. Според него обратното би довело до тежки съмнения за предварителни договорки, които някой иска да скрие от обществото.

След като предложението не беше прието, групата на ДПС напусна пленарна зала, като по думите на Местан изборът е дискредитиран.

Янаки Стоилов от „БСП лява България“ предложи след приключване на дискусията всеки кандидат да има възможност да отговори на поставени от депутатите въпроси, сред които и за подуправителите. Предложението беше прието, но въпреки това ДПС не се върнаха в залата.

Нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев пък поиска изборът на управител на БНБ да бъде отложен до произнасяне на Конституционния съд по отношение на процедурата за издигане на кандидатите. Мнозинството отхвърли това предложение. Не бе прието и заседанието да се излъчва пряко по БНТ и БНР.

След това ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ представиха кандидатите си. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова представи Димитър Радев от името на на ГЕРБ, като посочи, че той има значителен опит в управлението на банка.

„През последните 14 години той работи в МВФ. Опитът му там е изключително полезен за кандидатурата му за управител на БНБ“, посочи тя.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски представи Бисер Манолов, като посочи, той е магистър по икономика в УНСС. „Има над 20 години опит в банковата система. член е на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Той очерта предизвикателствата пред банковия сектор – реформа, създаване на механизъм, който да гарантира достъп до информация, оценка на активите на банката и реакция при кризи. Манолов защити концепцията си по безспорен начин“, заяви Зеленогорски.

Виктор Йоцов бе представен от Георги Кючуков от АБВ, който посочи, че всички са наясно колко отговорен е изборът на управител на БНБ. Покрай действията и бездействията на ръководни кадри по аферата КТБ, кредитът на доверие спадна и той трябва да бъде върнат отново, добави Кючуков.

Григорий Вазов бе представен от председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

„Вазов е доктор е по икономика. Човек с 43-годишен опит и стаж в областта на финансите. Президент на висше училище по финанси, което той сам е създал. Ръководител на научни проекти. Този човек притежава достойнствата, които носи неговата знаменита фамилия. Той е падал и ставал и е побеждавал. На нашата национална банка е нужна точно такава кандидатура. Това не е предложение на ПФ, а на българския банков капитал, който трябва да оцелее“, подчерта Симеонов.

37 депутати подкрепиха кандидатурата на Реформаторския блок Бисер Манолов. Сред тях бяха както депутатите от неговата група, 10 от ГЕРБ и няколко от АБВ.

157-17-01-Lutvi Mestan

„За“ Виктор Йоцов – номиниран от АБВ, гласуваха 44 депутати. Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа „за“.

Парламентът прие и решение за освобождаване на досегашния управител на БНБ Иван Искров, който подаде оставка, считано от 10 юли. Депутатите гласуваха решението единодушно – със 174 гласа „за“.

След гласуването Димитър Радев положи клетва и от днес встъпва в своя 6-годишен мандат. След избора вчера той даде брифинг, на който обяви екипа, с който иска да работи, като в него влизат двама настоящи подуправители на БНБ. Eдинията е сегашният шеф на управление „Емисионно“ Калин Христов, който ще остане на поста, настоящият ръководител на управление „Банково“ Димитър Костов, който трябва да оглави важния „Банкови надзор“, и Нина Стоянова, която да поеме управление „Банково“. Радев увери, че БНБ ще провежда политика на открит диалог с медиите и добави:

„Искам да изкажа благодарността си за интереса и коректното отразяване на темата. Цялата процедура беше оценена критично и ефективно на базата на факти. Медиите давате професионална дълбочина, която липсваше в политическия процес донякъде. Първият ми работен ден ще премине, като ще внеса номинациите за подуправители на БНБ“.

По-рано, по време на изслушването пред депутатите, Радев отговори на въпроса какви гаранции за своята независимост ще даде с думите, че гаранциите са в Закона за БНБ и договора за функциониране на ЕС и те са категорични. Той подчерта, че няма принадлежност към бившата Държавна сигурност.

За това какво ще направи, за да не се повтори случаят с КТБ, Радев поясни, че е заложил три групи от мерки. Критериите, които се прилагат, са в рамките на ЕЦБ и системата на европейските банки, каза още той.

По повод коментарите, че Иван Икров е получавал огромна заплата, Радев коментира:

„Не знам какви са заплатите. Получих индикация, че ще бъде по-ниска от тази, която получавах”.

Димитър Радев е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. специализира в Института по външни отношения на Университета Джорджтаун. Бил е зам.-министър на финансите в шест правителства след 1991 г. Има опит в управлението на банки – три години участва в Надзорния съвет на Търговска банка „Експресбанк“ и седем години като член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. През последните 14 години Радев работи в МВФ.

Снимки:

1. Димитър Радев бе номиниран от ГЕРБ и от самото начало беше фаворит за поста

2. Лютви Местан постави условия кандидатите да обявят екипа си

Spread the love