Дините на пазара напомпани с отрови! Агрономи: Не купувайте преди началото на август, ранните от Турция ги обработват с пестициди, за да зреят бързо и да са по-тежки

Filed under: Бизнес,Здраве |

158-12-01 86

Избягвайте да ядете от първите за сезона дини, защото не струват, а и на всичкото отгоре са натъпкани с отрови. Това предупредиха пред „Всеки ден“ водещи агрономи, потресени от ниското качество на любимия на цяла България летен плод.

15-20 минути – максимум половин час е нужен след разрязването на динята, за да стане на чорба. Любеницата омеква мигновено и става на нещо като глетаво пюре без пасатор. „Парчетата, колкото и на едро да са нарязани, за нула време се спихват и заприличват на стара дунапренова гъба, с която са измити куп мръсни чинии“, жалват се вече вгорчили надеждите си да хапнат от първите по магазините големи плодове със сочна вътрешност.

„Пълни са с пестициди и нитрати. Ранните дини у нас са предимно вносни, най-вече от Турция, където използването на растителна защита и на изкуствени торове не е така контролирано, както в ЕС“, коментираха родни производители.

Може и нашенски любеници да са, но напомпани с всякаква химия като карпуза на комшиите, за да наддават на тегло и да зреят по-рано, разкриват те.

Само за седмица цената на дините се срина още в първата половина на юли. Около 35 стотинки е килограмът на едро, но в големите търговски вериги вече има купища почти на същата цена. „Това означава, че има огромен евтин внос с твърде ниско качество“, убедени са нашите производители.

Познавачите на бостанската реколта предупреждават: „Не купувайте диня преди началото на август. Дори най-ранните сортове успяват да узреят естествено едва в края на юли. Всички дини, които виждате по пазарите преди това, са или зелени, или внос от по-топли страни, или пък зреенето им е било пришпорено със солидно количество химикали“.

Особено опасни са огромните дини, на които обаче много нашенци се хвърлят с най-голяма охота. Според запознатите колосалният размер е сигурен признак, че тези екземпляри са получили прекалено много азотен тор и съответно съдържат повече нитрати. Твърде малките дини пък обичайно са недозрели. Най-добрият избор са тези със среден размер.

Познавачите на характера на любеницата предупреждават никога да не се купуват от улицата и за нищо на света край шосетата. Дори и след отрязването си от бостана плодът продължавал да „диша“ с кората си и попивал всякакви токсини от въздуха.

Нитратите в динята се разпределят неравномерно. За щастие най-много са в кората, в близост до нея и по-малко в сърцевината. Така че при нарязване да се оставя върху кората и да не се яде поне сантиметър от червеното.

А сигурен признак за високо съдържание на нитрати в динята е жълтият цвят на жилките, които прорязват червената сърцевина. Ако е чист плодът, тези жилки трябва да са бели.

Spread the love