Мечка нападна младежи на среднощен пикник в Долно Осеново, тютюнджийки писнаха: Страх ни е, няма да работим, докато не я озаптят

Filed under: Благоевград |

Кметът Бисер Сегменов: Умуваме какви мерки да вземем

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група младежи от симитлийското село Долно Осеново се изправили лице в лице с мечка. Това станало вчера през нощта в местността Байрамовата чешма. Младежите излезли на пикник и посред нощ забелязали мечка с малко мече. Вместо да се отдалечат, животните тръгнали към момчетата, които обаче успели да избягат. В повечето случаи мечките у нас нападат само когато са провокирани от силен шум, изстрел или за да защитят малките си, коментират ловджии. Тютюноберачките от селото обаче са изплашени и заплашват, че ще изоставят тютюна, ако не се вземат мерки, защото не са единични случаите, когато и те са я срещали. За инцидента е уведомен и кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов. „Не е изключено да са срещнали мечка. Селото е в планинска местност и на 7-8 километра към гората и други местни жители неведнъж са попадали на четириногото. Но нека разследващите си свършат работата и едва тогава ще се преценява какви мерки да се вземат“, коментира Бисер Сегменов. За случая е уведомена полицията. Униформените извършили оглед на мястото. Специалисти коментират, че мечки, по-точно кафявите мечки, могат да се срещнат в Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша. Обичайните места, които обитават, са богати на горски плодове – малини, къпини, боровинки, орехи, лешници – с които те обичайно се хранят.

Кафявите мечки у нас в повечето случаи нападат хора само когато са провокирани. Заради гъсто населените райони на Южна Европа те са свикнали с човешкото присъствие и не са толкова агресивни, колкото са например тези в Сибир или Аляска. Въпреки килограмите си мечките са бързи животни. Когато преследват жертвата си, те могат да развият скорост от средно 40 км/ч. В повечето случаи обаче дивите животни избягват срещи с хора и не обитават оживените места около пътеките или хижите.

Снимка:  Бисер Сегменов

Spread the love