Синът на покойния скулптор от Благоевград Крум Дерменджиев – Борис: Скулптурата на Иван Пашалията в двора на Дерменджиевата къща си стои непокътната, не са я отвлекли мравките…

Filed under: Искам думата,Общество |

159-09-01 1280px-Крум_Дерменджиев_заедно_със_сина_си_Борис_Дерменджиев

Борис Дерменджиев, син на покойния скулптор от Благоевград Крум Дерменджиев, изпрати в редакцията на в. „Вяра” писмо по повод твърденията на благоевградчанина С. Миленков в публикацията: „Общественикът Стойне Миленков от Благоевград: Да спасим Дерменджиевата къща музей от изчезване, боли ме, че е запустяла, с 350 души внесохме подписка в общината за узаконяване и възстановяване на дейността й. Ето какъв е коментарът на Борис Дерменджиев: 

159-09-01 dermendjieva-kashta22

От двора наДерменджиевата къща липсвала скулптурата на войводата Иван Пашалията по думите на Стойне Миленков и когато са ме потитали къде е, аз съм бил отговорил, че мравките са я отвлекли…

В действителност обаче и в момента скулптурата на Иван Пашалията в двора на къщата си стои непокътната и никой не я е отвлякъл.

Авторът на публикацията вероятно се е объркал и е имал предвид скулптурата на Георги Божилов Дерменджиев, която баща ми – скулпторът Крум Дерменджиев, не е успял да завърши в траен материал – бетон, и я е оставил като проект в гипс (патиниран гипс, примесен с дървесина на прах) на двора.

159-09-01  Скулптурата на Иван Пашалията в двора на Дерменджиевата къща

Знам историята на тази скулптура още от създаването й, защото аз съм му помагал в техническата работа, като помощник при увеличението й от малкия модел. Той ръководеше работата, а аз се учех на занаята.

Идеята на баща ми беше след увеличението да й направим калъп и да се отлее в траен материал – железобетон, както останалите му скулптури, но времето не стигна за това и зимно време я завивахме с найлон срещу атмосферните влияния.

Проблемът е, че в това състояние тя не може да издържи толкова години на открито и действително беше нападната в кухината отвътре от колония едри, черни мравки, огромно количество, земята почерня, когато се беше отчупило едно парче от нея.

159-09-01 -stoine-milenkov1

Бяха се настанили да живеят вътре и бяха прояли дървения скелет на скулптурата, на който тя се крепи.

Вероятно човекът не ме е разбрал, не съм твърдял, че мравките са отвлекли скулптурата в мравуняците си, но от подобни недоразумения после се раждат слухове и легенди какво съм бил направил и какво не съм бил направил, с които преди време заливаха интернет…

Спасяването на тази скулптура от атмосферните условия, както и други мероприятия, изискваха значителни финансови средства, с каквито не съм разполагал, а сега е вече късно за нея. Жалко за загубата, наистина.

Но по този повод може би ще е добре да се спомене кой е всъщност Георги Божилов Дерменджиев, защото не всички знаят. Той е бащата на войводата Иван Пашалията и също е комита, но е бил заловен и прекарва 9 години в солунския затвор „Еди куле“ за бунтовническата си дейност. По-късно баща ми разказваше, че е имал възможност при едно свое пътуване да посети именно тази кула, в която е бил затворен за цели 9 години Георги Божилов Дерменджиев.“

Spread the love