Удължиха разследването на терористичния атентат на Сарафово

Filed under: България |

До момента не са открити съучастниците на Мохамад Хасан Ел Хюсеини, които с дистанционно задействали бомбата

161-19-01-Atentat-Burgas

Разследването на терористичния атентат на бургаското летище Сарафово отново е удължен. Новият срок за приключването му е 25 август. До момента не са открити съучастниците на камикадзето Мохамад Хасан Ел Хюсеини, които с дистанционно задействали бомбата. Терористите Мелиад Фарах и Хасан Ал-Хадж се издирват из целия свят, включително чрез Интерпол.

От прокуратурата в Бургас не коментираха дали е възможно обвинения срещу атентаторите да бъдат повдигнати задочно.

На 18 юли се навършиха три години от атентата на бургаското летище Сарафово. На този ден през 2012 година автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака. В резултат загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, който е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Израелските власти обвиниха за атентата Иран и неговите помагачи от ливанската шиитска организация „Хизбула“. България застана зад тази версия – на 5 февруари 2013 г. след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента Росен Плевнелиев бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов направи изявление, в което посочи „Хизбула“ като отговорна за атентата в Бургас.

На 25 юли 2013 година МВР за първи път оповести имената на двама от участниците в атентата – Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06. – 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. Слънчев бряг и с. Равда. Именно те са свързващото звено за ливанската следа в атентата и „Хизбула“. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там.

На 7 април 2014 година стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от „Хизбула“, изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на „Хизбула“.

В четвъртък беше разпространето ново видео, което показва последните секунди преди атентата. Записът е предоставен на Нова тв от бащата на едно от момчетата, които загинаха при взрива. Мъжът се е сдобил с тях ден след терористичния акт, но отказа да каже кой му ги е дал.

Видеото започва с кадрите, които и МВР разпространи у нас, на които се вижда терористът, когато все още е на летището.

В новите кадри се вижда как атентаторът излиза от летището и изчаква туристите да отидат до автобуса, а чак след това тръгва към него и взривява бомбата.

Заснет е и точният момент на атентата, както и първоначалните реакции на хората около автобуса, който избухва в пламъци.

Снимка: На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака.

Spread the love