Депутатът Димитър Делчев: Според министър Танева има констатирани нарушения в начина на управление на кмета на Самоков Владимир Георгиев по повод сигнали за неправомерни назначения в Общинското лесничейство в Самоков

Filed under: Самоков |

От 44 900 лв. глоби за нарушения в горите на Самоков са събрани една 4 бона

162-02-10 димитър делчев

Има констатирани 650 нарушения и са издадени 472 акта за административни нарушения в горите в Самоковско за последната година и половина. За установени нарушения има наложени парични санкции в размер на 44 900 лв., от които са събрани само 4 хил. лв. Това коментира в парламента Димитър Делчев, народен представител от „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок, член на правната и вътрешната комисия. След редица сигнали от граждани в Самоков за незаконен добив на дървесина и за нарушения при управлението на Общинското лесничейство поисках официална информация от Министерството на земеделието и храните, която показва, че съмненията на хората са основателни, поясни Делчев. Относно сигналите за неправомерни назначения в Общинското лесничейство министър Танева заяви, че има констатирани нарушения относно начина на управление на кмета Владимир Георгиев, добави още той. Българските гори не са средство за трупане на личен капитал и всякакви подобни опити трябва да бъдат наказвани, категоричен бе Делчев.

162-02-10 Vl.-Georgiev

След като има установени нарушения и съставен актове, отговорните лица трябва да се погрижат сумите да бъдат събрани и извършителите наказани, в противен случай се стимулира усещането за безнаказаност. Надявам се промените в Закона за горите, които се очаква да бъдат приети окончателно следващата седмица, да ограничат напълно възможностите за незаконен добив на дървесина чрез увеличаване на контрола.

Припомняме, предишният директор на лесничейството Мартин Илиев не отговаряше на изискванията на Закона за заемане на длъжността. Съгласно чл. 181, ал. 5 и чл. 173, ал. 4 от Закона за горите за директор на общинското лесничейство може да бъде назначено „лице с висше лесовъдско образование, с образователно-квалификационна степен “магистър”, с трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от три години, придобит след завършване на висшето образование”. Мартин Илиев не притежава изискуемата от закона образователно-квалификационна степен “магистър”.

Снимки:

1. Димитър Делчев

2. Владимир Георгиев

Spread the love