Пет световноизвестни хакери и тяхната съдба днес

Filed under: Общество |

Джонатан Джеймс се самоубива, за да не бъде съден за нещо, което не е извършил, Кевин Митник след 5 години затвор става консултант и лектор по компютърна сигурност

163-11-01-hakeri-Djonatan

Хакерите са огромен проблем както за редица компании по целия свят, така и за правителствени сайтове. Те са голяма напаст, но пък специалисти признават, че тяхната незаконна дейност движи софтуерните технологии напред. Хакерите обикновено са единаци, но напоследък действат и в групи, а дори и цели отдели на някои държави атакуват секретни сайтове на други държави и крадат данни за своята или дори за чужди разузнавателни служби. Разбира се, това става неофициално, а съответното правителство се дистанцира от тях.

Напоследък пък особено се прочу германската хакерска организация „Анонимните”, която обяви война на редица правителства по света и води хакерска кампания в защита на сайта „Уикилийкс”. Неотдавна те атакуваха в Австрия сайтовете на крайнодясната партия и на социалдемократите. В Италия пък те се добраха до класифицирана информация на киберполицията и публикуваха линкове към нея.

„Анонимните” обявиха война и на норвежкия атентатор Андерш Брайвик, като призоваха членовете си по целия свят да издирят в интернет манифеста му и да променят съдържанието му. Хакерите пробват освен това и да качат в интернет фалшиви версии на манифеста на Брайвик, съдържащ ислямофобски и антимарксистки откровения.

Има два вида хакери. Първият вид често са представяни в холивудските филми като антисоциални злодеи, за които не съществуват никакви прегради в киберпространството и в морала. Вторият вид са странни мъжкари, които просто се наслаждават от това да си пилеят времето със създаване и изследване на софтуерен код.

Точно така. Терминът „хакер” се е отнасял първоначално към втория тип хора, които нямат абсолютно никакви зли намерения, и едва отскоро този термин е започнал да се  използва за описание на гениалните престъпници. И тъй като има добри хакери и лоши хакери, добре е да знаем, че днес доброжелателните хакери често са наричани „бели шапки” (white hats), а злонамерените – „черни шапки (black hats).

Естествено, в историите, свързани с „белите шапки”, почти никога няма да намерите нещо интересно, затова и от Make Use Of са решили, че ще ни бъде по-интересно да научим за 5 известни black hats хакери и каква е сега съдбата им, след като са избрали да поемат по грешния път.

Джонатан Джеймс

Джонатан Джеймс се е подвизавал в интернет под името c0mrade и успява да се прочуе като първия непълнолетен, който е изпратен в затвора заради хакерство. Едва 15-годишен, Джеймс успял да проникне в редица компютърни мрежи, включително тези на Bell South, Miami-Dade, американското министерство на отбраната и NASA. Каква е неговата история?

През 1999 година Джеймс прониква в компютърната система на НАСА и открадва софтуер на стойност 1,7 милиона долара. Заради това престъпление от НАСА се принуждават да изключат цялата си компютърна система за цели три седмици, което коства на данъкоплатците 41 хиляди долара.

Тъй като по време на извършване на престъплението Джонатан е непълнолетен, съдията му дава само 6 месеца затвор, но неговата история има трагичен край. През 2007 година редица компании стават жертва на хакерска атака. Въпреки че Джеймс отрича да е замесен, той е заподозрян и разследван и през 2008 година слага край на живота си, за да не бъде осъден за престъпления, които не е извършил.

Кевин Митник

163-11-01-hakeri-Kevan Mihnik

На Митник е присъдено прозвището „най-издирваният компютърен престъпник в американската история”. Неговите „подвизи” дори са увековечени в два холивудски филма – Takedown и Freedom Downtime.  През 1980 година той успява да проникне в системата на компанията за компютри DEC (Digital Equipment Corporation) и да копира софтуера й. Следват редица други компютърни престъпления, сред които декодиране на телефонни мрежи, кражба на корпоративни тайни и пробив в системата на Агенцията за национална сигурност. Митник е заловен и осъден на 5 години лишаване от свобода. След изтърпяването на наказанието си той става консултант и лектор по компютърна сигурност. В момента той ръководи Mitnick Security Consulting, LLC.

Алберт Гонзалес

163-11-01-hakeri-Albert Gonsales

Алберт Гонзалес проправя пътя си към интернет славата, след като успява да събере номерата на над 170 милиона кредитни карти за период от 2 години. След това Гонсалес става лидер на хакерската група, известна като ShadowCrew. Тази група продължава с кражбите на 1,5 милиона номера на кредитни карти и ги продава онлайн с цел печалба. ShadowCrew също така фалшифицират паспорти, здравноосигурителни карти и свидетелства за раждане. Големите пари обаче идват, когато Гонзалес хаква базите данни на  TJX Companies и Heartland Payment Systems. През 2010 година  Гонзалес получи присъда от 20 години затвор за деянията си.

Кевин Поулсен

163-11-01-hakeri-Kevin Pousen

Кевин Поулсен, известен още като Dark Dante, получи своите петнайсет минути слава благодарение на неговите добри познания по телефонни системи. Най-големият удар на Поулсън е хакването на телефонните линии на радиостанция KIIS-FM в Los Angeles. По този начин той успява да стане 102-рият обадил се зрител в игра, организирана от радиото, и да спечели порше. Следват серия подобни престъпления и през април 1991 година той е заловен в супермаркет и впоследствие осъден на 5 години затвор. След изтичането на присъдата Поулсън започва нов живот и работа като журналист. В момента е старши редактор в сайта Wired News. Той помага за разкриването на 744 сексуални престъпници с профили в Myspace.

Гари МакКинън

163-11-01-hakeri-Gari

Британският хакер Гари МакКинън е известен с псевдонима Solo и прозвището „най-големият хакер на военни компютри за всички времена”. В периода февруари 2001 година – март 2002 година МакКинън е получил незаконно достъп до 97 компютъра, собственост на въоръжените сили на САЩ и НАСА.

МакКинън твърди, че той е търсил само информация, свързана с това дали наистина съществува НЛО. Но според американските власти неговата цел е била много по-реална, той заличавал криптирани файлове, което довело до щети от $ 700 000. Ето защо през 2006 година правителството на Великобритания реши, че той не трябва да бъде съден в британски съд и одобри екстрадицията на хакера в САЩ, където  МакКинън го очаква присъда от 60 години затвор.

Това обаче не се случва, тъй като семейството на МакКинън изказва опасения, че хакерът, който страда от синдрома на Аспергер (неврологично разстройство, свързано с проблеми в социалното общуване), е пред сериозен риск от самоубийство и така и до днес те все още успяват да спрат екстрадицията на МакКинън.

Българите са смятани за номер 1 в изработването на устройства за измами с банкомати

Старозагорец разби банковата сметка на най-богатия човек в света Бил Гейтс

163-11-01-KARE-bankovi-karti-kak-da-se-predpazim-ot-izmamite

Българските хакери се славят като едни от водещите в света, е мнението. Една от първите мащабни операции на български хакери, нарекли се Varna Hacker Group, е, когато на 11 юни 1999 г. те проникват в интернет страницата на американския Сенат и оставят съобщения. През март 2010 година четирима американци бяха обвинени в САЩ в компютърна измама, тъй като наели български хакери, които да проникнат в електронни страници за продажба на билети и по този начин са придобили 1.5 милиона концертни билета на обща стойност над 25 милиона щатски долара.

Българите са смятани и за номер 1 в областта на изработването на устройства за измамите с банкомати. В почти всяка европейска държава има осъдени българи или се водят дела срещу българи за измами с кредитни карти.

Според запознати обаче до този момент у нас няма нито един осъден за типично компютърно престъпление по глава 9А от българския Наказателен кодекс, защото е много трудно доказването на подобен вид престъпление. Това обаче не е така в чужбина. Например през м. април т.г. българският супер хакер Константин Кавръков опитал да изтегли пари с подправени кредитни карти. Все пак въпреки качествата му Константин Кавръков е бил задържан във Филипините. Той е арестуван при опит да изтегли пари с подправени кредитни карти от банкомат на банка на централна улица в град Кесон сити.

Филипинските власти са задържали 32-годишния Константин Кавръков по обвинения в извършване на киберпрестъпления.

При задържането му у него са били намерени кредитни карти, принадлежащи на различни лица, машинни квитанции за теглени суми. Кавръков е от Стара Загора и е внук на местен прокурор.

Неуловимият Кавръков се прочу със серия успешни киберудари, включително кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на „Майкрософт“ и е смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс. Все пак въпреки качествата му въпрос на време е всеки един супер спец в тази област да бъде открит и задържан.

Spread the love