Френски учени разкриха вековна загадка за Слънцето

Filed under: Общество |

Повърхностен слой материя играе важната за живота на Земята роля на „вряща тенджера“

164-11-02-Slantse

Защо атмосферата на Слънцето е много по-гореща от повърхността му и поддържа живота на Земята с топлина и светлина? Френски учени смятат, че са разкрили тази загадка, която интригува физиците от един век – всичко се дължи на повърхностен слой материя, който играе роля на „вряща тенджера“. Той достига на дълбочина 1500 км под слънчевата повърхност и е виновен за създаването на магнитно поле с малки мащаби, което е в основата на появата на нещо като магнитна растителност под формата на „стволове на дървета и корени“. Тази растителност доставя енергия, която позволява затоплянето на отделните слоеве на слънчевата атмосфера..

Въпросната теория е подкрепена от трима френски астрофизици. Те създали модел, който цели да обясни феномена. Понастоящем научната общност се опитва да разкрие загадката, свързана със слънчевата корона, на базата на снимки на Слънцето, направени от спътници. В слънчевото ядро, където протичат ядрени реакции, температурата достига 15 милиона градуса Целзий, докато на слънчевата повърхност е „едва“ 6000 градуса Целзий. С отдалечаването от слънчевата повърхност температурата обаче се покачва и това озадачава учените. Защото с отдалечаването от източник на топлина температурата би трябвало да спада. В хромосферата – ниските слоеве на слънчевата атмосфера, температурата обаче се покачва до около 10 000 градуса Целзий. След това рязко се увеличава, за да достигне 1милион градуса Целзий в слънчевата корона. „Това означава, че има източник на енергия, който доставя топлина и позволява да се поддържа висока температура в слънчевата корона“, заяви Таар Амари от Френския национален център за научни изследвания.

Скорошни наблюдения показаха наличие на редица феномени, като краткотрайна поява на струи газ и „торнада“ между ниските слоеве на слънчевата атмосфера и слънчевата корона. „Някои учени заключиха, че са открили уникален източник на топлина. Тези феномени обаче не генерират достатъчно енергия, за да обяснят високата температура в слънчевата корона“, отбеляза Амари.

Авторите на изследването се поинтересували от многобройните малки черни и бели петна, разпръснати по слънчевата повърхност редом до големите петна, които са виновни за слънчевите изригвания. „Тези черни и бели петънца са отделни сектори от съвсем малки магнитни полета“, поясни Амари. Тримата астрофизици фокусирали вниманието си върху малък слой, който достига на дълбочина 1500 км под слънчевата повърхност. „Този тънък слой е като тенджера, която съдържа подгрявана отдолу вряща плазма – каза Амари. – „Гранули“ гореща материя се издигат, освобождават енергията си и след това падат по ръбовете на тенджерата, след като са изстинали.“

Снимка: Температурата с отдалечаването от повърхността на Слънцето се увеличава до 1милион градуса по Целзий

Spread the love