67-годишната вариететна актриса от Самораново Вили Кожухарова: Вече съм на инвалидна количка, ако взимах заплатата на Кунева, да съм оперирала вече болните си стави

Filed under: Общество |

165-13-01 5

Наскоро Вечната Амбър на българското вариете – жената каучук Вили Кожухарова от дупнишкото село Самораново, посрещна поредния си рожден ден. Тя е зодия Рак – борбена и устремена, като повечето жени под този звезден знак, но годините си казват своето. Вили има установена диагноза коксартроза и гонартроза, пише „Блиц”. С упражнения и хранителен режим се опитваше сама да се справи с болестта, но очевидно вече лекарите са на мнение, че е необходима операция на ставите. Тези дни 67-годишната дива се завърна от Кипър, където беше по покана на бившата танцьорка от балет “Натали” Наташа Сава.

В момента нашенката е съдийка и треньорка по художествена гимнастика. Вече втора година Вили Кожухарова й гостува в Кипър и помага в тренировките на малките гимнастички.

165-13-01 at

– Вили, казаха ми, че си на патерици…

– То да са само патериците – направо на инвалидна количка пристигнах в Кипър! Положението е сериозно. Лекарите са категорични, че трябва да се оперирам. Години наред се борих, но силите на организма си имат предел. Заболяванията са сериозни. А децата в Кипър ме чакаха с нетърпение и толкова съжалявам, че не съм в пълна кондиция за тях!…
– Само от упорство ли не се оперираш толкова години?
– Не, разбира се. Че съм инат, инат съм, но имаше и друга причина – парите, разбира се. Ако бях със заплатата на г-жа Кунева – произволно я давам за пример, разбира се, отдавна да съм без патерици. Болките са неописуеми, но здравната ни система е такава, че дори и да получаваш прилична пенсия, за операция не стигат.
– Разбрах, че вече завършваш книгата си по гимнастика…
– Да, голяма роля да ме мотивира да сторя това има една редакторка – Росица Александрова. Посети ме за интервю във връзка с рождения ми ден и в разговора тя ми даде кураж да се захвана сериозно.
– То ще е интересно да опишеш живота си…
– Ооо, за такова нещо и не дръзвам да си помисля! Толкова хора са минали през живота ми, че то би било един сериозен роман! Много известни хора, част от които не са между живите вече… Отговорно би било, не знам…
– Повечето красавици си крият възрастта, а ти не…
– Никога не съм си крила годините. Почнах 67. Кога мина това време?
– Разбрах, че ще правиш 70-годишен юбилей с “вирнати крака” – пише в едно интервю…
– И ще го направя! Нали съм Бг Гинес! Не се предавам лесно!
– Освен Гинес още си и кралица на красотата…
– Абе… аз съм баба на четирима внуци. Ако те ме харесват и се гордеят с мен, и аз ще се чувствам горда!

165-13-01

– Е, къде отиде оная надменна, отхвърляща мъжете Кобрита?
– Абе тука си е и съм си същата в това отношение, но какво от това?! Нищо не спечелих от моя вирнат нос! Кобра съм си по характер, но пък смея да мисля, че цял живот съм била жена с достойнство. Не съм се продавала нито за малко, нито за много! Даже не съм ги и изслушвала какво искат да ми “подарят”… И по тоя начин нищо и не получих! Здраве да е. Сама си изкарвах парите и те ми даваха свобода.
– Много мъже бяха в краката ти…
– И като не получаваха друго, идваха да ми гледат краката “от първия ред”. Така е – идваха специално да ме гледат, пращаха цветя, покани, коли, но аз бях такова “животно”, че по едни дънки и фланелка минавах покрай масата на господата и хич не ми пукаше кой ме харесва. Тръгвах си почти винаги веднага след номера си. Никога не си позволих да пия в клубовете, където работя, като се разхождам по масите. Дързостта си съм я наследила от баща си Стоил – той беше такъв.
– Когато те гледаше човек под светлините на прожекторите, ти изглеждаше едва ли не като някакво божество, не човек. А преди години ти откриват бучка в едната гърда…

165-13-01 2

– Д-р Тепавичарова я оперира – да чукна на дърво, няма проблем с това и до днес. Отстранила е много професионално оная бучка. Бог ме предпази от това изпитание, но много неща ми минаха през главата и в здравословно, и в житейско отношение. Е, всичко се преживява… Няма по-издръжливо животно от човека, да знаеш! Много неща преживях, много болка насъбрах, но всеки път се изправях и гледах напред. Не се предавах. И сега няма да се предам. Искам да посрещна юбилея си без патерици, на сцената, в предишния си блясък и сила. С операция или без, сигурна съм, че ще го постигна. Само Бог да ми даде живот да достигна годините! Възрастта не ме плаши, а това, че не остаряваме в добри условия. Гаврят се с нас, а човек, като старее, става и по-чувствителен на пренебрежението към него.

В България отношенията между хората станаха груби и непочтени. От това ме е страх и понякога за дълги периоди се затварям в себе си и не напускам дома си в “Овча купел”. Дай Боже да доживеем и по-добри времена за България, защото аз винаги съм била патриот. Много пъти е можело да замина в чужбина и да не се върна, но дори не съм си го и помисляла! Ей такава идиотка съм била винаги. И е късно да се променя.

Spread the love