Събраха 180 подписа за Конституцията, Делчев си реформира позицията

Filed under: България |

Депутатите от БСП и от „Атака“ не са сложили подписите си под новия законопроект

166-17-01-Tsacheva-Tsvetanov

Председателят на парламента Цецка Цачева и група народни представители, заедно с Цветан Цветанов, внесоха в 14.20 ч. вчера в деловодството новия законопроект за промяна в Конституцията. Това ще е трети вариант за реформа на основния закон, който народните представители дебатираха през последната седмица. Депутатите от БСП и от „Атака“ не са сложили подписите си под новия законопроект.

Депутатът от Реформаторския блок (Движение „България на гражданите“) Димитър Делчев, който по-рано каза, че няма да подпише проекта за промените, съобщи, че след проведена кратка среща в стаята на ПГ на ГЕРБ е сложил подписа си под проекта.

Преди това Делчев обяви, че няма да подпише новия проект за изменение на Конституцията. Още вчера от партията на Меглена Кунева, която е част от РБ, заявиха, че новият проект не съответства в достатъчна степен на очакванията на обществото, но ще се присъединят към него, като депутатите им ще гласуват по съвест.

„Не подписах проекта за промени в Конституцията – той е отстъпление от радикалната съдебна реформа, която обществото очаква“, написа Делчев в съобщение до медиите преди срещата с ГЕРБ.

„Атака“ няма да подкрепи предложените промени в Конституцията, обяви преди това лидерът на партията Волен Сидеров. Според националистите ремонт в основния закон на държавата трябва да се прави или след допитване до обществото, или след широк дебат. От партията смятат промените за плод на съглашателство между политически сили в Народното събрание, за да си осигурят свои хора по най-висшите етажи на съдебната власт като ВСС.

По думите му в последните дни е имало прегръдки и договорки между ДПС и реформаторите.

По този повод Радан Кънев заяви, че наистина са се договорили с партията на Лютви Местан, за да бъдат направени промените, основните от които остават.

Сидеров поиска оставката на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която през последните дни допуснала „хулиганстващи елементи пред НС да нарушават обществения ред и да застрашават живота и здравето“.

По-рано вчера вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че най-вероятно в началото на септември ще бъде гласуването, за да не се прекъсва ваканцията и да има необходимия брой депутати.

Събрахме 180 подписа за конституционните промени. Това, което беше декларирано вчера, вече е изпълнено от всички парламентарно представени групи, които заявиха подкрепата си за конституционните промени. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Цветанов уточни, че подписи под новите конституционни промени са положени от цялата парламентарна група на ГЕРБ, на Реформаторския блок, на Патриотичния фронт и ДПС.

„От БДЦ се подписаха всички без един, който отсъства и е в чужбина. От АБВ има трима депутати, които са се подписали”, поясни той и подчерта, че така са успели да съберат 180 подписа.

Снимка: Цецка Цачева и Цветан Цветанов заедно с група народни представители внесоха в деловодството на парламента новия законопроект за промяна в Конституцията.

Spread the love