ГЕРБ депутатите от Югозапада Кирил Калфин, Даниела Савеклиева, Кирил Котев, Ирена Коцева и Димитър Танев се изпариха от гласуването за референдума

1790-07-01 Кирил Калфин

ГЕРБ депутатите от Югозапада Кирил Калфин, Даниела Савеклиева, Кирил Котев, Ирена Коцева и Димитър Танев отсъстваха от важното гласуване за обществено допитване, инициираното от президента Росен Плевнелиев. Те са част от 24-мата народни представиели от ГЕРБ, които обърнаха с фиктивното си отсъствие гласуването на собствения си референдум.

170-07-01 Даниела Савеклиева

ГЕРБ помага и при събирането на подписите, за да стане референдумът задължителен. От трите въпроса – „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?“, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“ и „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“, остана само последният. Съвсем видимо герберите бламираха въпроса за задължителното допитване.

170-07-01 Кирил Котев

При първото му гласуване 65 от тях гласуваха със „за“, но при поисканото прегласуване, няма и минута по-късно, рязко се стопиха до 55. Т.е. 10 депутати просто се изпариха и така въпрос номер две не мина. Ето кои са те: Анна Александрова, Валентин Николов, Валентин Радев, Джема Грозданова, Дончо Баксанов, Кирил Калфин, Корнелия Маринова, Милена Дамянова, Нели Петрова и Снежана Дукова. При първото гласуване на този въпрос със „за“ гласуваха общо 98 депутати. Против бяха 58, а 25-има се въздържаха. Така текстът бе приет, тъй като тези 98 „за“ са повече от 83-ма (сборът на тези, които са „против“ и „въздържал се“). От тези 98 „за“, 65-ма бяха от ГЕРБ.

250-01-841-koceva copy

При прегласуването обаче се оказа, че „за“ са общо 80 народни избраници, против бяха 59, а 25-ма се въздържаха. 55-има от тези „за“ бяха депутати от ГЕРБ. Но липсата на 10-те от първото гласуване очерта резултат 80 „за“ срещу 84-ма „против“ и „въздържал се“ и така въпросът не мина.

117-01-02 Dimitar-Tanev

Други 14 депутати на ГЕРБ пък са гласували по останалите въпроси за референдума, но по точно този са се изпарили. Ето ги и тях: Теодора Георгиева, Стефан Дедев, Руслан Тошев, Ралица Ангелова, Петя Аврамова, Любомир Христов, Кирил Котев, Ирена Коцева, Евгени Стоев, Димитър Танев, Галя Захариева, Даниела Савеклиева, Владислав Николов, Александър Ненков. Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че пултовете за гласуване на поне първите 10 народни избраници от ГЕРБ са се развалили точно в момента на ключовото гласуване.

Снимките:

1 Кирил Калфин

2 Даниела Савеклиева

3 Кирил Котев

4 Ирена Коцева

5 Димитър Танев

 

Spread the love