Румяна Коларова: Електронното гласуване е бъдещето на съвременното общество

Filed under: България |

Секретарят на президента изрази несъгласие и с твърдение на лидера на БСП Михаил Миков, че въпросите били леко преформулирани от президентството

173-17-01-Rumiana Kolarova

Президентството се е съобразило изцяло с исканията на Реформаторския блок за начина на формулирането на трите въпроса за референдума за изборното законодателство. Това стана ясно от изказване Румяна Коларова – секретар на държавния глава Росен Плевнелиев, в интервю за „Неделя 150″ по БНТ.

Предната седмица Народното събрание отхвърли въпросите за задължителното и за мажоритарното гласуване и остави само питането за електронния вот. Реформаторите изразиха несъгласие с формулировката за мажоритарния вот, защото имало само израза „засилване”, а те искали конкретен брой депутати, които да бъдат избирани по този начин.

Секретарят на президента изрази несъгласие и с твърдение на лидера на БСП Михаил Миков, че въпросите били леко преформулирани от президентството. „Това не е така – въпросите са такива, под каквито се подписаха гражданите“, заяви Коларова.

„Основната задача на референдума е да даде възможност за прилагането на пряка демокрация по отношение на нещо, което е от ключово значение за българското общество. Електронното гласуване е бъдещето на съвременното общество. Убедена съм, че електронното гласуване ще заобиколи една от основните причини за деформация на резултатите от изборите – ролята на комисиите”, каза още Коларова.

„Има доказани случаи, че има контрол върху гласуването, който минава и през комисиите. Чрез електронното гласуване се гарантира пряка комуникация между ЦИК и гласувалите.

Безспорно е, че има технологични проблеми, чрез които може да се упражни персонален контрол върху гласуващите, но има и много решения, чрез които това може да не бъде допуснато”, каза още Коларова.

„Електронният вот ще даде възможност на българите в чужбина да дадат по-лесно гласа си”, категорична е бившата служебна министърка. „Тук ставаше дума да дадем възможност на гражданите да избират как конституираме нашата демокрация, а не ставаше дума хората да решават някакъв въпрос, който политиците се страхуват да решат. Разбира се, всички ние с огорчение констатираме, че първите два въпроса, предложени от президента, няма да бъдат зададени. Преди всички избори българските политици спекулират с темите за мажоритарното гласуване и задължителния вот”, добави тя.

 

Снимка:

Румяна Коларова

Spread the love