Пуснаха магистралата между Сандански и Кулата с над 1 година закъснение заради алчните и несериозни гръцки строители от „Актор”, отрязаха ги за допълнителни 35 млн. лв.

Filed under: Бизнес,Общество,Петрич,Разлог |

 Основният акционер Леонидас Боболас бе арестуван от гръцката полиция с обвинения за укриване на данъци и плати глоба от близо 2 млн. евро

Агенция „Пътна инфраструктура“ ще плати 3 млн. лева за укрепване на свлачища по две от отсечките на АМ „Струма“

174-12-01 7082_n 174-12-01 9135_n

Отсечката Сандански – Кулата (лот 4) от магистрала „Струма“ беше открита за движение в петък след година и осем месеца закъснение. Строителството на близо 15-километровия участък беше възложено в началото на 2012 г. на гръцката компания „Актор“ за малко над 67 млн. лева с ДДС. Заради огромното закъснение и постоянните спорове с изпълнителите Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) беше готова да прекрати договора с гърците през октомври 2014 г. В крайна сметка се стигна до споразумение и завършване на обекта от първоначално избрания изпълнител. Пускането на трасето трябва да облекчи пътуването към Гърция, и то в разгара на туристическия сезон. През последните месеци преди граничния пункт Кулата се образуваха километрични опашки заради строителството на магистралата. В началото на лятото пътуването на юг беше усложнено допълнително и заради укрепителните работи след свлачищата, предизвикани от дъждовете, пише „Капитал”.

174-12-01 28129019_n 174-12-01 081570494_n

След завършването на всички довършителни работи ще бъде ремонтиран и пътят през селата, през които минаваше трафикът по време на строителните дейности на лот 4. Ремонтът ще е чрез програмата за текущ ремонт и поддържане на АПИ, обяви премиерът Бойко Борисов. В петък той заедно с регионалния министър Лиляна Павлова, транспортния министър Ивайло Московски и председателя АПИ Лазар Лазаров инспектира трасето на 15-километровата отсечка преди пускането на движението.

Официалното откриване на лот 4, каквито са изискванията на проектите, ще бъде направено в края на август. Дотогава се очаква да се изгради дясното платно от автомагистралата – от връзката с път I-1 (Е-79) до моста над р. Склавска при пътен възел „Петрич – Мелник”, където в момента преминава трафикът за Гърция. По договор обектът трябва да е готов до 11 септември.

174-12-01 лазаров 174-12-01 -

Пореден проблемен проект

 

Трасето на магистрала „Струма“ между Сандански и Кулата трябваше да бъде завършено още през 2013 г. Срокът беше удължен първо с 200 дни, после още с неизвестно колко заради дъждовното лято миналата година и преместването на инженерна инфраструктура, която е липсвала от проекта.

В период от няколко месеца през 2014 г. пък по трасето въобще не се работеше. Причината бяха споровете на „Актор“ с пътната агенция за оскъпяване на магистралата. Гърците получиха допълнителни 5.5 млн. лева заради изместването на водопроводи и електропроводи, но претенциите им за други 35 млн. лв. (заради липсващи инертни материали и пропуски в проекта) бяха отхвърлени. „Това никъде го няма в договора, нямаме подобни ангажименти“, коментира тогава директорът на пътната агенция Лазар Лазаров, който беше готов да прекрати договора и да обяви търг за нов изпълнител.

 

Сътресенията в Гърция

 

Aktor е част от холдинга Elkator, чийто основен акционер е един от най-големите строителни предприемачи в Гърция – Леонидас Боболас. През март тази година Боболас беше арестуван от гръцката полиция с обвинения за укриване на данъци и плати глоба от близо 2 млн. евро. Боболас е един от т.нар. „списък Лагард“ – група от над 2000 гръцки бизнесмени – вложители в швейцарски банки, с неизяснен произход на парите.

Заради участието на Ellaktor в огромни държавни проекти гръцкият финансов всекидневник Capital.gr нарича дружеството на фамилията Боболас „националния строител”. Над половината от големите му проекти обаче са в чужбина. У нас дъщерната Aktor построи лот 4 на „Струма“ и завода за преработване на отпадъци край София срещу 213.4 млн. лв.

Същевременно АПИ ще плати нови 3 млн. лева за укрепване на свлачища по две от отсечките на магистрала „Струма“, става ясно от две обявления в регистъра на обществените поръчки. „ГБС Инфраструктурно строителство“ получава без търг близо 500 хил. лева без ДДС, за да изгради подпорна стена на км 317 на магистрала „Струма“ (лот 1), където през пролетта на тази година се активира свлачище. Още 2.55 млн. лева без ДДС ще бъдат дадени на ГБС или на „Пътстрой 92“ за укрепване на ново свлачище на км 325 на строящата се в момента отсечка от Дупница до Благоевград (лот 2).

И двата лота на магистрала „Струма“ се строят от обединение на „ГБС – Инфраструктурно строителство“, „Пътстрой 92“ и италианската Impresa. Сдружението спечели търга за изграждането на лот 1 – Долна Диканя – Дупница, през 2011 г. с цена 58 млн. лв. Изпълнителите вече са опитали да укрепят за своя сметка насипа на километър 317. След обилните снегове и дъждове участъкът се е преовлажнил и е започнал да се свлича. През пролетта на мястото зейна 15-метрова пукнатина, а движението беше ограничено в едното платно за два месеца. Дейностите по укрепването се оказали недостатъчни. От пътната агенция посочват, че изграждането на 56-метрова подпорна стена с пилоти не е включено в обхвата на гаранцията. Затова ще платят без търг половин милион лева без ДДС.

„ГБС – Инфраструктурно строителство“, „Пътстрой 92“ и италианската Impresa в момента изпълняват лот 2 на „Струма“ – 37-километровата отсечка Дупница – Благоевград, за близо 300 млн. лв. Тя трябваше да е открита за движение през март, но археологически проучвания и консервация ще я забавят до края на тази година.

Заради влагата се наложи доплащане и в последната отсечка на „Тракия“ (отстраняването на преовлажняването струваше 25 млн. лв.) и неотдавна на „Марица“. Там се постигна рекорд – 43 млн. лв. без ДДС. Кандидатстваха четири фирми. Най-ниска цена, но съвсем близо до прогнозната, даде „Пътища Пловдив“ (собственост на благоевградската „Агромах“, която реално строи отсечката).

Снимките:

Отсечката Сандански – Кулата (лот 4) от магистрала „Струма“ беше открита за движение в петък след година и осем месеца закъснение

Spread the love