Дупнишкият краевед Иван Хаджийски след семинара за Холокоста под патронажа на кмета Камбитов: 2546 евреи намират убежище в Благоевград – в гимназията, стопанското училище и склада на Андон Райнов

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Болни, гладни и дрипави са умирали по гарите в Дупница и Симитли

175-08-01 Хаджийски copy

Депортирани евреи от Беломорска Тракия са настанени в етапните лагери в Горна Джумая и Дупница през март 1943 г., разказа краеведът – изследовател от Дупница гл. ас. Иван Хаджийски. Той подготви интересни данни за този исторически период по повод семинара за Холокоста, проведен в Благоевград под патронажа на кмета д-р Атанас Камбитов. Ето какво още разказа краеведът: „През 1941-1943 г. по настояване на българското правителство депутатите от правителственото мнозинство на ХХV народно събрание приемат пет антиеврейски закона. Приети са и приложени 40 антиеврейски разпоредби. Съгласно наредбата за поданството в освободените през 1941 г. земи, публикувана в „Държавен вестник”, бр. 124 от 10.06.1942 г., евреите са лишени от всякакви права. На 2 март 1943 г. със 127 ПМС се решава в споразумение с германските власти да бъдат изселени 20 000 евреи от новите земи. От 04 до 10.03.1943 г. с лъжата, че ги изселват в старите предели на страната, са вдигнати по тъмно от домовете им с малко ръчен багаж евреите от Беломорска Тракия.

174-08-01

Евреите от градовете Драма, Серес, Кавала, Зиляхово, Правище, Сара Шабан, както и от о-в Тасос са изпратени на временен етапен лагер в Горна Джумая. Депортираните евреи от Ксанти, Гюмюрджина и Деде Агач са настанени на временен лагер в Дупница. За първа медицинска помощ на гарата в Симитли за пристигащите евреи от БЧК са изпратили една медицинска сестра и лекаря евреин д-р Йосиф Конфино. Когато пристигат влаковете, на помощ е привлечен и общинският лекар, който също е евреин. Първата група от Беломорието пристига на гарата в Симитли на 6 март 1943 г. Тя се състои от 945-има души, от които 463-ма от гр. Сяр (Серес) и 482-ма от гр. Драма. Една жена от гр. Сяр е починала на гара Симитли. На 7 март 1943 г. пристига втората група от 1046 души. Третата група пристига на 8 март. Състои се от 951 човека. Четвъртата група пристига на 9 март и се състои от 702-ма евреи, а петата – на 10 март и включва 361 души. През гара Симитли преминават общо 4005 евреи от Беломорието. Евреите от Ксанти, Гюмюрджина и Деде Агач са изпратени за Дупница, а тези от Драма, Серес и Кавала – в гр. Горна Джумая. Пълномощникът на КЕВ за Горна Джумая Иван Тепавски настанява в три помещения (гимназията, стопанското училище и тютюневия склад на Андон Райнов) 2546 евреи.

За евреите са се грижели 6-има лекари, които са били граждански мобилизирани от КЕВ. Буквално всички евреи са били болни от простуда при пътуването. Десет души са починали в Горна Джумая и са погребани в местното еврейско гробище. Това са: Анула Менахем Самоил Русо, Самоил Аврам Аваю, Миру Авра Хаим, по мъж Рубен Аладжем, Сара Саламон Салтиел, по мъж Саламон Хаим, Хаим Йонто Леви, Сара Йосиф Исак – по мъж Саламон Пардо, Сара Самоил Леви – по мъж Бохор Аврам, Оро Матития Арон – по мъж Оро Ели Арон, Самоил Моше Бевенист и Бакора Елезер Барух, по мъж Хадиби Хаздай.

Охраняващите войници и полицаи не са разрешили на местните евреи и граждани да дават храна и дрехи на задържаните евреи от Беломорието. С две влакови композиции на 18 и 19 март 1943 г. задържаните евреи в етапния лагер в гр. Горна Джумая – 2536 души, са изпратени за гр. Лом. Беломорските евреи получили за по път суха храна, стомни и бъчви с вода, както и канчета и кофи за тоалетни нужди. Те били натоварени общо в 46 товарни вагона, а три вагона били предназначени за охраняващите ги полицаи. Водач на групата е бил полицейският командир Веселин Спасов Стамболов.

На 7.03.1943 г. 879 евреи от гр. Гюмюрджина и 42-ма от Деде Агач, а на 8.03.1943 г. и 538 евреи от гр. Ксанти са превозени до жп гарата в Дупница. Почти всички са били лошо облечени или направо окъсани.

В редица от по 4-ма души – немощни старци, жени с деца, едва пристъпвали пеша от жп гарата до тютюневия склад „Картела”, намиращ се на ул. „Княз Борис” №64, в посока от центъра към горните казарми. Етапният лагер в Дупница е бил организиран от Асен Владимиров Пайташев, който е бил подначалник на КЕВ. Санитарният надзор е изпълняван от местния началник на здравната служба в сътрудничество с лекарите евреи от Дупница д-р Буко Исаков и д-р Моис Карадавид. Храната била в ограничено количество. От изтощение и глад са починали 5-има души, които са погребани в дупнишките еврейски гробища. Починалите евреи в етапния лагер в гр. Дупница са: Яко Елиезер Матриски, Рахел Даниел Казес, Естер Юда Джояс, Джамила Бохор Юда и Джамила Юда Коен.

Депутатът Димитър Николов Икономов е информирал за мерките на правителството спрямо евреите. На 23.03.1943 г. легионери изписват с тебешир и катран еврейски звезди и надписи върху оградата и стените на дома на народния представител като реакция срещу застъпничеството му за евреите. В действителност Димитър Икономов е първият депутат, който започва борбата за спасението на българските евреи. Той е роден на 20.08.1888 г. в гр. Дупница, адвокат и читалищен деец, осъден на смърт от Народния съд в гр. София и убит на 1.02.1945 г.

В ЦДА в София се съхраняват пълните списъци на депортираните евреи от Ксанти и Гюмюрджина. Списъците са на немски и български език и са коригирани в гр. Дупница, където в резултат на категоричното застъпничество на депутата са освободени 18 човека.

Евреите от етапния лагер в гр. Дупница са вдигнати на 19.03.1943 г. и са закарани до гара Лом с 28 товарни вагона и един вагон охрана. Те пристигнали на 20 март 1943 г. Там починали двама евреи на над 70-годишна възраст и имало едно раждане. На 20 и 21 март 1943 г. с 4 парахода евреите от Беломорска Тракия и 158 души от гр. Пирот са изпратени от българските власти през Виена за Полша в концлагера „Освиенцим” („Аушвиц”), където са унищожени”.

Снимките:

1-Иван Хаджийски

2-8 март 1943 г. последното посещение на цар Борис ІІІ в Рилския манастир след лов. Царят е наблюдавал на 7 и 8 март с бинокъл преминаващите влакове с 879 евреи от гр. Гюмюрджина, 42-ма от Дедеагач и 538 от гр. Ксанти, депортирани в етапния лагер в гр. Дупница

 

 

Spread the love