Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов получи разрешение от съветниците да подпише предварителен договор за продажба на акциите от център „Преображение” за 4,5 млн. лв.

Filed under: Актуално от днес,Сапарева баня |

 Калин Гелев от ГЕРБ: Управителят на „Аква Трийтмънд” нещо шикалкави, ако развалим договора, можеше да вземем 40 млн., а сега може само една чаша студена вода да пием

161-01-01 -Sasho-Ivanov

Абсурдно решение взеха общинските съветници на община Сапарева баня на вчерашната извънредна сесия. Те дадоха съгласие да бъде сключен предварителен договор с „Аква Трийтмънд” АД за прехвърляне на акциите на общината от рехабилитационния център „Преображение” светкавично. Единствено съветниците от ГЕРБ Калин Гелев, Васил Лазов, Николай Мертакчийски и Любомир Кръстев гласуваха „въздържал се”, но със седем гласа „за” и с двама отсъстващи, в лицето на Марта Копанарска, която е на почивка в базата на Министерския съвет „Евксиноград”, и лидерът на БСП Николай Фарфаров, решението мина.

150-03-01 uli-5 gelev  copy

„Такова решение и такъв предварителен договор с фирма, която и без това е спечелила търга, просто не съществува никъде. Моето обяснение за това е, че ако общината реши да се откаже, няма да има тази възможност. А ако купувачът реши да се откаже, той просто губи вноската за участие в търга, която е 48 000 лв. Известно е, че община Сапарева баня продаде акциите си на обща стойност 4 480 000 лв. на „Аква Трийтмънд” АД”, заяви Калин Гелев. Той е против продажбата, тъй като смята, че след като се построи, стойността на акциите и самия център, ще се увеличи стократно. „Тогава общината можеше да прибере не 4,5 млн., а 40 млн.”, аргументира се той.

Кметът Сашо Иванов твърди, че решението за предварителен договор ще послужи пред банката, която ще осъществи трансфера на средствата. Без това решение управителят на руската фирма „Аква Трийтмънд” Елена Риставаара не може да изтегли сумата от банка, обясни Сашо Иванов.

Градоначалникът поиска и съветниците дадоха съгласието си да бъде удължен с 20 дни срокът за продажба на поименните акции на общината. Риставаара е обяснила пред кмета, че съществува обективна невъзможност продажната цена на акциите да бъде заплатена преди сключването на договора, тъй като съгласно законодателни изисквания за осъществяване на банкови преводи следва да се доказва основание въз основа на подписан документ. Според герберите Риставаара нещо шикалкави.

Снимките:

1 Сашо Иванов

2 Калин Гелев

Spread the love