Второ огнище на антракс открито във Варненско

Filed under: България |

178-19-04-Jivotni

Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско. Това потвърди д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна.

В населеното място е регистрирана починала овца, като лабораторните проби са доказали заболяването антракс.

Във вторник е проведено заседание на Кризисния щаб, на което са били набелязани съответните мерки. Починалото животно е било от стадо, отглеждано от мъж на 35 години от село Бозвелийско. Той за момента се чувства добре, допълни д-р Михайлова.

От Областната дирекция по безопасност на храните са поели случая и би трябвало вече да е започнала ваксинация на всички животни от село Бозвелийско, допълни д-р Михайлова.

Областният управител Стоян Пасев заяви пред БНР, че всъщност няма огнище на антракс в Бозвелийско, тъй като всички животни са ваксинирани и няма опасност от разпространение на заразата, а трупът на овцата е изгорен в екарисажа.

В началото на седмицата бе съобщено, че лабораторните резултати от кухните и на последните 10 обекта по Черноморието са отрицателни за наличие на антраксни спори. Затворена за момента остава единствено транжорната в квартал „Аспарухово”, където се прави дезинфекция вече няколко пъти.

Положителна за антракс бе пробата и на третото умряло животно в другото варненско село Млада гвардия, където бе регистрирано първото огнище на антракс, което бе доказано и за останалите две починали животни. 53-годишен мъж почина, заразен от болната си крава. Всички животни в селото бяха ваксинирани, а карантината бе частично отменена и бе разрешено животните да бъдат извеждани на паша в землището на селото. Все още не е разрешено придвижване на добитъка или търгуване с животни.

Имаше данни, че част от заразеното с антракс месо от прикланата крава е разнасяно и в района на село Бозвелийско.

 

 

Снимка:

Всички животни в село Млада гвардия бяха ваксинирани.

 

Spread the love