Здравният министър Петър Москов в Кюстендил: Сапарева баня губи 85 млн. лв. европейски пари за здравеопазване, още нямат терен за  нов Спешен център

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Министърът отива на спешна проверка в курортната община следващата седмица, кюстендилски лекари ще бъдат обучени в инвазивна кардиология

Digimax A50 / KENOX Q2

Сапарева баня е пред угрозата за изпусне 85 млн. лв. европейски пари за здравеопазване, предупреди здравният министър Петър Москов в Кюстендил, където бе на посещение и хапна пържола в местен ресторант. Обяда си в Кюстендил те споделиха с члена на Съвета на директорите на кюстендилската болница д-р Иван Пипонов.

Москов и заместникьт му Ваньо Шарков обядваха на централното заведение в Кюстендил, след като се срещнаха с екипа на кюстендилската болница. Те обсъдиха строителството на новия Спешен център, който ще бъде на мястото на опожарения самолет в кв. „Капията”. „Все още обаче се бави решението на Общински съвет-Сапарева баня за определяне на терен за Спешна помощ в курортната община. Има опасност в Сапарева баня да изпуснат от европейските пари за здравеопазване, които са в размер на 85 млн. лева“, каза Москов. Следващата седмица заедно с областния управител Виктор Янев ще посетят община Сапарева баня в опит проблемът да бъде решен. Иначе реалните дейности по строителството на нов Спешен център в Кюстендил ще започнат март или април догодина.
„Искам да благодаря за добрата координация между кмета Петър Паунов и Общинския съвет, бързо и в срок гласуваха решение, за да се усвоят европейски средства по програмата да реконструкция и модернизиране на спешните центрове. Прехвърлянето на собствеността за изграждане на нов център на Спешна помощ дава възможност Спешният приемен център на болницата да стане едно модерно и достъпно, качествено оборудвано място“, заяви д-р Москов.

„Посещението е регурярно, министърът обикаля болниците, а тук при нас допълнително обсъдихме и епидемията от бруцелоза“, коментира травмотологът д-р Иван Пипонов. „Ще започнем обучение на кюстендилски лекари в инвазивна кардиология, тъй като тук е налице апаратурата. Другата година инвазивната кардиология трябва да стане работеща, да има специалисти и всеки да може да я ползва. Има места, за които винаги ще ходите на лечение в София“, коментира министър Петър Москов. По повод упреците на неправителствените организации към Министерството на здравеопазването, че неглижират възможностите за рехабилитация от чужди граждани в България, Москов заяви, че вече са факт съвместни действия между Министерството на туризма и здравното министерство. „Трябва да наблегнем на подзаконовите нормативни актове, за да могат да предлагат на техните осигурени граждани да извършват рехабалитационното лечение в български курорти. Хората от различните неправителствени организации могат да имат забележки към бързината. Потърсихме контакти с Германия и скандинавските държави, правим необходимото с министър Ангелкова, тъй като досега не беше правено нищо. Каквото зависи от нормативния процес, сме го започнали“, заяви здравният министър. „Търговищката болница е извършила престъпление, не е бушон, тя е крала моите и вашите пари, а това, което ние с екипа ми приехме като наше задължение да направим, е да прекратим договора на тази болница, въпреки че в съдебното решение пишеше, че може. Ще има и други болници, но не искам да спекулирам повече по темата“, добави Москов.

 

Снимката

Здравният министър Петър Москов след обяда си с травматолога д-р Иван Пипонов се разходи по централната алея в Кюстендил.

 

Spread the love