Джихадисти заплашват с атентат британската кралица

Filed under: Свят |

. Заговорът бил направляван от Сирия от командири на групировката „Ислямска държава”

179-20-01-Kralitsa

Терористи планирали нападение срещу британската кралица идната събота, когато се отбелязва 70-ата годишнина от победата над Япония във Втората световна война.

Източници са информирали британските издания „Мейл от сънди“ и „Индипендънт“, че британски джихадисти планирали да извършат бомбено нападение срещу кралицата по време на възпоменателните прояви. Заговорът за убийство бил направляван от Сирия от командири на групировката „Ислямска държава”. Информациите за заговора са предизвикали преразглеждане на мерките за сигурността на Елизабет Втора. Кралицата и членове на кралското семейство ще участват в серия от прояви на 15 август.

В централната лондонска църква Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс Елизабет Втора и съпругът й принц Филип ще присъстват на възпоменателна литургия. Там ще има ветерани от войната, военнопленници и цивилни. Същият следобед на площад Хорс гард в Лондон ще има възпоменателна проява с полагане на венци, свирене на химни и прелитане на самолети, участвали във Втората световна война.

След Деня на победата в Европа във Втората световна война на 8 май 1945 г., Япония обяви, че капитулира на 14 август след двойната ядрена бомбардировка в Хирошима и Нагасаки и съветското нахлуване в Манджурия.

На 15 август се отбелязва Деня на Победата над Япония. Страната официално се предаде на церемония на 2 септември 1945 г., състояла се на борда на американския военен кораб „Мисури“ в Токийския залив.

Сега лондонската полиция призовава британците да участват в честванията на 15 август въпреки заплахите срещу кралицата.

Полицията уверява британците, че ще гарантира тяхната сигурност и безопасност по време на честванията и призовава журналистите, които получат информации за заплахи, да ги споделят с нея. Открита е и гореща телефонна линия, на която да се подават сигнали при пълно гарантиране на поверителността.

Бъкингамският дворец засега отказва да коментира изнесените в пресата информации за заплаха срещу Елизабет Втора.

 

Снимка:

Елизабет Втора и съпругът й принц Филип ще присъстват на възпоменателна литургия по повод капитулацията на Япония през 1945 г.

 

Spread the love