Задържаха заподозрени за нападението над американското консулство в Истанбул

Filed under: Свят |

180-20-03-Turk

Вчера сутринта е било извършено нападение над Американското консулство в Истанбул. Турската полиция е задържала един от двамата заподозрени нападатели, съобщи държавната анадолска агенция. Агенцията не дава подробности за самоличността на задържания нападател, но позовавайки се на турски медии, АФП съобщава, че става дума за жена.

Мотивът за нападението остава неясен. „Все още работим, за да разберем какво се случва“, каза пред АФП говорител на посолството на САЩ в Анкара.

Междувременно агенция ТАСС съобщава, че и двамата нападатели са задържани от полицията. Според информация на Ен Ти Ви, на която се позовава руската агенция, жената се е предала сама, а мъжът е бил ранен от полицията.

Предната вечер в Истанбул беше нападнат и полицейски участък. Мощна експлозия унищожи триетажната сграда. В резултат на това 10 души бяха ранени.

Били са убити двама души, за които се предполага, че са виновни за експлозията. По-рано имаше информация, че атаката е била дело на атентатор самоубиец, но тя не беше потвърдена.

Четирима турски полицаи бяха убити, а един тежко ранен при експлозия с югоизточната част на град Силопи, съобщиха турските сили за сигурност. В тази част на страната преобладаващата част от населението е кюрдско. При друг инцидент при сблъсък с кюрдски бунтовници в югоизточната провинция Сирнак е убит един турски войник, а други седем са ранени.

От края на юли Турция започна да нанася удари срещу „Ислямска държава” в Сирия. Освен това инцидентите в Истанбул се случиха в поредното разгаряне на конфликта между Анкара и Работническата партия на Кюрдистан (ПКК).

 

Снимка:

Четирима полицаи са убити в нов терористичен акт в Турция.

 

 

Spread the love