Даниел Смилов за изборите: Навсякъде в страната ще има интересни сблъсъци

Filed under: България |

Най-вероятно гласувалите на референдума ще са по-малко от заветните 3.5 млн., нужни за правно-задължителен резултат, смята политологът

181-17-03-Daniel Smilov

Няма изненада по отношение на датата за провеждане на местни избори и референдум – тя беше известна доста отдавна, каза вчера политологът доц. Даниел Смилов.

„В този смисъл кампанията ще се развие по очаквания от партиите начин, според стратегиите, които те вече са избрали. При местните избори сблъсъкът е повече мажоритарен – напред излизат личностните качества на кандидатите за кмет. С преференциалното гласуване пък и при листите за общински съветници хората ще могат да избират между различни кандидати”, коментира доц. Смилов. Според него обаче това не бива да заблуждава, че ролята на партиите намалява – напротив, партиите пак ще са ключови.

„Мажоритарното гласуване в чистия му вид (кметската надпревара) дава предимство на големите партии – най-вече ГЕРБ в нашия случай. Също така на регионални партии като ДПС, които имат концентриран електорат в определени области. Това предимство у нас се усилва и от факта, че тези две формации имат и „партийни машини“, мобилизиращи вота за тях”, допълни Смилов. По думите му останалите партии трябва да разчитат или на свои „крепости“ по места, или на подкрепа за популярни местни кандидати, които не са еднозначно партийно оцветени.

На референдума избирателите ще гласуват „за” електронното гласуване, но под въпрос е кворумът, смята той.

„Най-вероятно гласувалите ще са по-малко от заветните 3,5 млн., нужни за правно-задължителен резултат. Но дори и така, гласуването ще е много тежък политически аргумент в полза на електронното гласуване”, поясни доц. Смилов.

По думите му картината по страната ще е пъстра и сложна. „Рано е за конкретни прогнози по места без достатъчно социологически данни. Няма някакво общо правило, работещо срещу дългогодишните кметове: на много места те са достатъчно популярни, за да бъдат преизбрани отново”, коментира още доц. Даниел Смилов.

Навсякъде по страната ще има интересни политически и партийни сблъсъци, смята политологът. „Най-общо в големите областни градове най-интересна ще е борбата за листите със съветници. В по-малките населени места ще има и интересни кметски сблъсъци”, коментира доц. Смилов.

Според него избирателната активност ще се повиши с възможността да се гласува дистанционно по електронен път, но може би не веднага след въвеждането й. „Избирателните реформи се нуждаят от време, за да се запознаят хората с тях. Много зависи и от политиката на държавата спрямо хората, живеещи в чужбина – ако те усещат ангажимент към себе си, активността им би била по-голяма”, каза още доц. Даниел Смилов.

При провеждането на избори и референдум ще има административни трудности за изборните комисии, но при една добра информационна кампания не би трябвало да има сериозни проблеми за гражданите, смята той.

„Заради притесненията за купени гласове, както и заради измислени страхове от манипулации (покрай аферата „Костинброд“), изборните правила у нас бяха усложнени значително – на моменти дори напълно ненужно. Печатат се бюлетини по най-сложен начин, заверяват се бумаги по над двадесет пъти и пр., и пр.”, коментира доц. Смилов.

По думите му това е по-сериозният проблем, който води до трудна администрация на изборите, а не съчетаването на няколко гласувания.

Според доц. Смилов депутатите не са гласували правилно, като решиха референдумът да е само по един въпрос и останалите два да отпаднат, защото основните партии са били обещали провеждането на такъв.

 

Снимка:

Доц. Даниел Смилов

 

Spread the love