Експерт: Липсата на доверие в МВР може да доведе до тежък терористичен акт

Filed under: България |

Тероризмът излиза от рамките на конспиративните групи, а обикновените хора разбраха, че трябва сами да обезпечат сигурността си, посочва проф. Радулов

181-19-01-Teroristi

Липсата на доверие в специалните служби и МВР може да ни доведе до много тежък терористичен акт. Това каза по Нова тв вчера проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурност.

Във връзка с непотвърдената официално информация за двама чужденци, които се издирват у нас заради проповядване на радикален ислям и връзка с „Ислямска държава“ експертът коментира, че МВР не разбира нуждата от това да получава информация от хората и те да бъдат обучени за признаците на терористична дейност.

Според Радулов МВР се опитва да успокои, че има умерена заплаха от тероризъм, но това не било така. „В ситуацията, в която сме, трябва да има напрежение и хората да помагат с каквото могат на МВР и ДАНС“, подчерта той. По думите му има нещо много сбъркано в стратегията на МВР за работа с хората.

„В съвременните антитерористични мерки се разчита много на обикновения човек, защото тероризмът излиза от рамките на конспиративните групи. Обикновените хора разбраха, че трябва сами да обезпечат сигурността си. Опасността е наистина реална. Нямаме основание да си мислим, че ще избегнем заплахата от терористичен акт“, каза още Радулов.

Проф. Николай Радулов припомни, че преди повече от два месеца отново имаше информация за засилена опасност от терористичен акт, която бе опровергана впоследствие от министър Румяна Бъчварова. „Но е факт, че дори университетът, в който работя, получи съобщение от МВР и мерките за сигурност бяха повишени“, подчерта Радулов.

Междувременно хора от Слънчев бряг имат съмнения, че са видели в магазин в комплекса двамата чужденци, които се издирват у нас и за които се предполага, че може да са свързани с „Ислямска държава“ и проповядване на радикален ислям. Това са френската гражданка от ирански произход Езида Елхам и румънецът Мимо Попеску, които са влезли в България през Малко Търново.

Златомир Николов от Слънчев бряг обясни в „Здравей, България“ по Нова тв, че заедно с негов колега от магазина са разглеждали записи от охранителните камери и смятат, че приликата е много голяма. Записът е от 8 август, от 23,17 часа.

Жената е говорила английски на немного добро ниво. Били са в компания от няколко човека, които са говорили помежду си на език, звучащ като румънски.

„Подали сме сигнал към органите на реда“, обясни Златомир Николов.

 

Снимка:

В Слънчев бряг имат съмнения, че са видели в магазин в комплекса търсените чужденци.

Spread the love