Скъсаха 5-има кандидати на конкурс за школски директори в Пиринско, вр.и.д. Николай Танчев, бившата шефка Вера Влахова и Емилия Пенева не прескочиха летвата за ПТГ-Сандански

Filed under: Благоевград |

Мария Георгиева остава начело на НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Две държавни училища в Пиринско остават без директори, след като петимата им кандидати не успяха да съберат необходимите точки на конкурс в образователното министерство в София. За Професионалната техническа гимназия в  Сандански се конкурираха  досегашният вр.и.д. Николай Танчев, бившата директорка Вера Влахова и  Емилия Пенева. И тримата не успяха да  прескочат летвата и да седнат в шефските столове.

181-02-02-maria georgieva2

„Не пожелах да се явя на интервюто, исках да дам шанс на останалите кандидати”, коментира пред „Вяра” Вера Влахова. Тя обясни, че претендентите й не са успели да съберат  над 142,5  точки. Максималният брой точки от теста бил 50, а при интервюто 140, тъй като комисията била 7-членна, се получавали общо 190 точки. Кандидатът трябвало да получи три четвърти от 190 точки, или 142,5 точки. Нито един от тримата претенденти обаче не е успял да премине границата. ”През 2012-а на същия конкурс се явих само аз и го спечелих. Тогава чух коментари, че защото съм била единствен кандидат и  затова съм спечелила, но това не беше вярно”, коментира Вера Влахова, която ръководи училището от август 2012 до 2013 година. Тя обясни още, че през последните две години училището е имало нулев прием, както и тази година паралелката с осми клас била под въпрос. В момента Влахова е учител по английски език в София. „Ще си помисля дали да се явя на новия конкурс за директор на ПТГ-Сандански”, обясни още тя. Както „Вяра” писа, преди две години  Вера Влахова бе уволнена със заповед на тогавашния  министър на образованието  проф.  Анелия Клисурова,  като мотивът за отстраняването бе „липса на качества“ за длъжността.
Конкурентите за НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев бяха две – Марта Донкова –  учител по музика в ПМГ „Яне Сандански”, и Елена Иванова – учител по трудово обучение и технология на облеклото. И двете  обаче били  също скъсани на втория етап от конкурса заради незадоволително представяне. Както „Вяра” писа, временно изпълняващата длъжността директор Мария Георгиева  не бе допусната до явяване в надпреварата. Според запознати  причината е, че дипломата на Георгиева била за преподавател по български и руски език от 5-и до 8-и клас, каквато паралелка тази година нямало да има в гимназията. Мария Георгиева е с 30-годишен педагогически стаж в НПГ „Димитър Талев”. Тя е учител по български и руски език с образователно-квалификационна степен „бакалавър“, завършила е и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация „Управление на образованието“.

Професионална техническа гимназия – гр. Сандански и  Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ – гр. Гоце Делчев остават с временни директори до провеждането на нов конкурс. НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев ще ръководи Мария Георгиева, а пък ПТГ-Сандански – Николай Танчев.

Снимките:

1 Вера Влахова

2 Мария Георгиева

 

 

Spread the love