150 пияни шофьори хванати на пътя за три дни

Filed under: България |

181-19-03-Politsioto

Полицейска операция за проверка на правоспособността и употреба на алкохол е установила 150 пили шофьори. Акцията е организирана от Главна дирекция “Национална полиция” между 7 и 9 август с цел повишаване на ефекта от контрола спрямо две от най-сериозните предпоставки за възникването на тежки пътни инциденти с жертви и ранени.

Само за тези дни са установени 150 водачи, шофирали след употреба на алкохол, съобщиха от пресцентъра на МВР. При проверката с дрегер е установено, че 91 от тях са се качили зад волана с от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта, а 59 – с над 1,2 на хиляда.

Най-много шофьори, употребили алкохол, са засечени на територията на ОДМВР – Бургас – 14, ОДМВР – Варна – 13, ОДМВР – Плевен и Пловдив – по 11 души.

Контролните органи са установили и 132-ма неправоспособни водачи. Най-голям е техният брой на територията на ОДМВР- Варна – 18, ОДМВР – София – 16, ОДМВР-Пловдив – 12, Сливен, Шумен и Перник – по 9 души.

От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.

В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година. В случаите на установяване на неправоспособен водач глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

Подобни специализирани операции ще продължават и занапред, предупредиха от полицията.

Междувременно бившият директор на КАТ – Пътна полиция Алекси Стратиев нарече последната статистика на Главна дирекция „Национална полиция“ за нарушенията по пътя „стъкмистика”, предаде Нова тв.

„Смешните цифри, които са посочили, показват, че те си ги измислят. Не може в Търговище с един акт да установяват седем нарушения, а в София за 1000 нарушения да има 2000 наказателни документа”, каза той. Според него впечатляващо е разминаването между установените нарушения в Благоевград (930) и Кюстендил (99) – „десетократна разлика, което е абсурдно“. Стратиев посочи, че във Велико Търново има 956 електронни фиша, а в Бургас, Перник и Кюстендил няма.

„Това означава, че скоростта не се контролира – или техниката не работи, или хората не работят с нея”, допълни той.

 

Снимка:

Пътна полиция засилва контрола за правоспособност и употреба на алкохол от водачите на МПС.

 

Spread the love