Най-големите атентати на XX век

Filed under: Общество |

Убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево отключва куп фатални събития, които довеждат до Първата световна война

182-11-01-Al.Karadjordjevich

Дефиницията на атентат е свързана с подготвено тайно въоръжено нападение над дадено лице, което цели убийство или сплашване. По-долу ще се концентрираме върху 10-те най-известни успешни атентата, или т.нар покушения, срещу хора с голяма обществено влияние.

  1. Ерцхерцог Франц Фердинанд

На 28 юни 1914 г. е извършен Сараевският атентат срещу австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата му Софи Хохенберг.

182-11-01-Anuar Sadat

Кортеж от шест автомобила преминава по крайбрежната улица, приветстван от насъбралите се тълпи. Млади терористи от сърбошовинистките кръгове причакват кортежа близо до централния полицейски участък. Един от тях хвърля граната, но не улучва. Вместо Франц Фердинанд гранатата убива шофьора на третия автомобил и ранява случайни зрители, а заговорникът е задържан.

Малко по-късно Франц Фердинанд решава да посети болницата, където са настанени ранените от покушението. На едно от кръстовищата третият автомобил завива надясно, защото не е предупреден за промяната на маршрута. От следващата го кола съобщават на шофьора да продължи по крайбрежната улица. Той спира пред магазина на Мориц Шилер, за да направи обратен завой. Оттам изскача Гаврило Принцип и се озовава на около метър от пътниците в колата. Изважда от джоба си 9-милиметров полуавтоматичен пистолет „Браунинг” и стреля два пъти по седящите на задната седалка мъж и жена. Секунда по-късно офицери с извадени саби и полицаи се нахвърлят върху атентатора, а автомобилът потегля към резиденцията на генерал-губернатора. Там обаче само констатират смъртта на пътниците – ерцхерцога Франц Фердинанд – престолонаследник на Австро-Унгария, и неговата съпруга София.

182-11-01-kenedi

Убийството на престолонаследника на австро-унгарския трон отключва поредица от събития, които се чувстват и до ден-днешен в Европа.

  1. Крал Александър I Караджорджевич

Марсилският атентат е повторение на този от Сараево. В него загива Александър I Караджорджевич, който е кралят на обединените в една държава след три победоносни войни южнославянски народи или нещото, което се опитва да постигне „Черна ръка“.

182-11-01-Martin Lutar King

На 9 ноември 1934 г. кралят е на държавно посещение във Франция. Посрещнат е на пристанището в Марсилия от френския външен министър Луи Барту. Кортежът от открити автомобили изминава неколкостотин метра и достига борсата, където вече ги чака атентаторът – Владо Черноземски (Величко Керин). Той се промушва през тълпата, успява да скочи на стъпенката и стреля по краля, като ранява тежко Луи Барту и Алфонс Жорж, както и агентът от охраната Гале, преди командирът на охранителния конен ескадрон – полковник Пиоле, да го удари със сабята си. Следва суматоха, в която охраната действа напълно неорганизирано, открита е безразборна стрелба, при която са ранени хора от публиката, а самият Черноземски е тежко ранен и умира няколко часа по-късно. Кралят е убит на място, малко по-късно умира и министър Барту – той е ранен в ръката, но поради погрешна превръзка губи много кръв.

  1. Лев Троцки

Лев Давидович Бронщайн, познат на света като Лев Троцки, е от най-дейните организатори на болшевишката революция в Русия през 1917 г. След смъртта на Ленин губи борбата за власт с изгряващия нов лидер Йосиф Сталин и е принуден да емигрира в Мексико. На 20 август 1940 г. е смъртно ранен в дома си от съветския агент Рамон Меркадер, който е бил един от малкото хора, на които вярва. Троцки умира на следващия ден. Убиецът му получава присъда от 20 години в затвора от мексиканците и званието „Герой на Съветския съюз“, придружен с орден „Ленин” от руснаците. Умира през 1978 г. в Куба.

  1. Махатма Ганди

Атентат слага край и на живота на Махатма Ганди – идеолога на политиката на ненасилие. Въпреки че целият му живот е посветен на борбата за независимост на Индия, той е убит именно от индийски националист заради политическите му отстъпки спрямо Пакистан.

Махатма Ганди оцелява в атентат на 20 януари 1948 г. Индийското правителство настоява за усилване на личната му охрана, но той отказва. На 30 януари 1948 г. Натурам Годсе – провинциален издател и член на индийска радикална групировка, изстрелва три куршума по Ганди, който прави обичайната си вечерна разходка. Махатма успява да прошепне „О, Рама! О, Рама” със знак, който показва, че прощава на убиеца.

  1. Улоф Палме

Лидерът на шведските социалдемократи и министър-председател на Швеция участва в миротворчески мисии в Близкия изток. На 28 януари 1986 г. вечерта, заедно със съпругата си Лизбет, отива на кино в центъра на Стокхолм. Както обикновено той се движи без охрана. На връщане към дома те са пресрещнати от човек, който изстрелва по един куршум в премиера и жена му. На път за болницата Палме умира. И до днес убиецът му не е открит, въпреки че Кристер Петершон, осъден и впоследствие оправдан за убийството, признава вината си.

  1. Ицхак Рабин

Генерал Ицхак Рабин има решаваща роля за разгрома на арабите в Шестдневната война. По ирония на съдбата именно той, вече като министър-председател, получава Нобелова награда за мир, заедно с Ясер Арафат – за споразумението, даващо автономия на палестинците. Споразумението обаче предизвиква гнева на ортодоксалните евреи в Израел.

На 4 ноември 1995 г. Рабин присъства на митинг в подкрепа на автономията и мира. На път към автомобила си той е застигнат от еврейския фундаменталист Игал Амир, който стреля в гърба му с полуавтоматична берета. Рабин веднага е откаран в болница, но умира още същия ден. Убиецът му е осъден на доживотен затвор.

  1. Ануар Садат

През 1978 г. египетският президент Ануар Садат получава Нобелова награда за мир, заедно с израелския премиер Менахем Бегин за Kемпдейвидското споразумение. Споразумението с евреите не се харесва на радикалните ислямисти и те организират срещу Садат един от най-зрелищните атентати.

На 6 октомври 1981 г. Ануар Садат присъства на годишния военен парад на победата в Кайро. От един от камионите  изскачат атентатори от Египетски ислямски джихад, които откриват огън с автомати и гранати по централната трибуна. Президентът Садат е застрелян от полковник-лейтенант Халид ал Исламбули. По тялото му откриват рани от над 40 куршума – повечето от рикошети. Заедно с него загиват още 20 официални лица, включително дипломати.

  1. Мартин Лутър Кинг

Американският борец за човешки права Мартин Лутър Кинг произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“ пред стъпалата на паметника на Ейбрахам Линкълн във Вашингтон. Там са поставени и основните му искания – за прекратяване на расовата сегрегация и за прокарването на закони, които да осигуряват еднакви граждански права. Неговата дейност му носи Нобелова награда за мир.

На 4 април 1968 г. Мартин Лутър Кинг е в Мемфис – отседнал е в мотел „Лорейн”. В 18 часа излиза на балкона на втория етаж и там е прострелян в главата с пушка от Джеймс Ърл Рей. Час по-късно умира в болницата. Убиецът му получава присъда от 99 години затвор.

Убийството му се посреща с вълна от бунтове в повече от 60 града.

  1. Индира Ганди

Индира Приядаршини Ганди е една от най-забележителните жени политици в света, първият министър-председател жена на Индия.

Противоречията й със сикхите и акцията за освобождаване на окупирания от тях Златен храм в Амритсар, където са убити 500 защитници, решават съдбата й. На 31 октомври 1984 г. Ганди трябва да се срещне с британския актьор Питър Устинов за интервю. Решава да свали бронираната жилетка за интервюто, смятайки, че я прави пълна, което по-късно се оказва фатално. Преминава през градината на резиденцията си. Когато достига до поста, охраняван от сикхи, единият от тях – Беант Сингх, изважда пистолета си и стреля 3 пъти в нея. Вторият – Сатвант Сингх. Беант Сингх е застрелян, а Сатвант е ранен и арестуван.

  1. Джон Кенеди

На 22 ноември 1963 г. президентът Кенеди и съпругата му Жаклин са на посещение в Далас. И той, както и Франц Фердинанд, пренебрегва предупрежденията за готвено покушение. Президенската двойка заедно със сенатора на Тексас Конъли пътува в открит „Линкълн Континентал”. В 12,30 ч. кортежът поема по „Елм стрийт” и подминава голямата сграда на хранилището на Чикагската училищна библиотека. В този момент се чуват два изстрела. Първият куршум улучва президента във врата, вторият – в главата. Свидетели твърдят, че са чули и трети изстрел, вероятно от друг стрелец, но официално досега това не е потвърдено. Тридесет и петият президент на САЩ умира в колата по пътя към болницата. Убийството на Кенеди остава една от най-големите загадки на XX век. И досега не са ясни нито кои са поръчителите, нито дали предполагаемият убиец – Ли Харви Осуалд, е стрелял сам. Самият той е убит два дни по-късно в полицейския участък на Далас от Джак Руби.

 

Spread the love