3000 души празнуваха Голяма Богородица в Овчарци: Иван Начов и оркестър „Гейзера” веселиха 3000 души на Голяма Богородица в Овчарци, семейството циркови артисти Рубинка и Кристи Алоампа №1 в танците

Емануела Стойкова и Гергана Георгиева омагьосаха публиката с песни, подариха им по 60 лв.

 Читалищният секретар Радка Лазарова връчи златни, сребърни и бронзови медали на деца самодейци от ансамбъл „Горнополска песен”, дуетът Райка Бельовска и Венислава Ранова със злато

 С 20 помощници готвачите Огнян Лесичков и Христина Величкова сготвиха 20 казана курбан

185-02-01 Гейзера_n

Над 3000 души почетоха големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица в сапаревобанското село Овчарци на 15 август. За вярващите традиционният събор започна с литургия в местния храм „Св. Йоан Богослов”, отслужена от свещеника на Овчарци отец Ивайло Пиперков и негови колеги от съседни села.  Раздаден бе и курбан. Осветената чорба приготвиха местните майстори на черпака Огнян Лесичков и Христина Величкова.

185-02-01-1-0_n

В 20-те казана метнаха 500 кг овче месо и 400 кила кромид, както и моркови и друг зарзават. Много усилия в готвенето вложиха още 20-ина доброволци, които разфасоваха жертвените животни и рязаха зеленчуците. След над 3-часовата литургия бе отслужен водосвет в параклиса „Успение на света Богородица“, намиращ се извън планинското село. „Голяма Богородица е сред най-тачените празници в Овчарци. Дори във времето на комунизма съборът ни беше на този християнски празник. Изключение правят само няколко години. Тогава се опитаха да правят събора не на 15 август, а в съботен ден, но не се получи и се отказаха.

185-02-01-1-1 _n

Съборът е на този ден заради празника на параклиса. Възрастни хора разказват, че той е построен на мястото на рухнал мъжки манастир”, каза секретарят на местното читалище Радка Лазарова. Поле за изява на сцената получиха сапаревобанският оркестър „Гейзера” с ръководител Иван Начов, част от който са двама възпитаници на читалището в Овчарци – Кирил Николов и Иван Наумов.  Пяха и талантите от Детска фолклорна група към Фолклорния ансамбъл „Горнополска песен“, на които Радка Лазарова връчи наградите, спечелени на Детския фолклорен фестивал „Слънце иде“ в с. Дрен.

185-02-01_n

Златния си медал получиха дуетът Райка Бельовска и Венислава Ранова, първата на 18, а втората на 15 години. Със сребро се окичи 12-годишната Сияна Кацарска, а с бронз – Емануела Стойкова, също на 12 г., 10-годишната Кристияна Йорданова. Бронзов медал получи и Райка Бельовска. Под аплодисментите на зрителите цялата група прибави златен плакет в колекцията си от отличия. Емануела Стойкова и Гергана Георгиева, която е бивша възпитаничка на читалището в Овчарци и изпълнителка в местния ансамбъл „Горнополска песен”, а сега самодейка в дупнишкото село Самораново, така впечатлиха публиката, че получиха и подаръци. Жител на селото, пожелал анонимност, им връчи по 50 лв. По 10 лв. двете чаровници получиха от Георги Сакаджийски. Присъстващите на събора ще запомнят кръшните хора, извити на площада. Сред най-дейните в танците бяха семейството циркови артисти Рубинка и Кристи Алоампа. Двамата работят в цирк в Италия, но за Голяма Богородица винаги си идват в Овчарци. Рубинка е от Овчарци и със съпруга й, който е румънец, имат къща тук, обясниха овчарчани. Съботата беше един невероятен ден. Общувахме с толкова хора, които не сме виждали с години. Добре че има такива празници, та да се видим, коментираха в селото. За празника гостуваха кметът Сашо Иванов и неговите заместници Радка Георгиева и Васил Маргин.

Снимките:

1 Оркестър „Гейзера” на Иван Начов весели празнуващите.

2 и 3 Кръшни хора се извиха в Овчарци.

4  Талантливите момичета от детската група на ансамбъл “Горнополска песен”

 

 

Spread the love