„Вяра” дава на съд прокурор №1 на Дупница Даниела Гюрова, къта преписката за укритата фирма на дуото Лефтеров-Костадинов с 870 000 лв. капитал

Filed under: Дупница,Кюстендил,Сапарева баня |

„Пастра Пропърти” падна жертва на публикация на „Вяра” и разследването, Лефтеров и Костадинов сложиха кръст на фирмата през юни

186-01-81-ZA SHEFKATA OT MITOVA - Galina Stoicheva copy

Ръководството на вестник „Вяра” дава под съд административния ръководител на Районна прокуратура – Дупница, Даниела Гюрова. Прокурор №1 на Дупница отказа да представи мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебно производство срещу общинските съветници Костадин Костадинов и Ени Лефтеров от Дупница, стартирано след публикация на „Вяра”. Разследване на вестника установи, че двамата са попълнили документи с невярно съдържание пред Сметната палата, Общинския съвет и КПУКИ, като са укрили участието си във фирма „Пастра Пропърти” с регистриран капитал от 870 000 лв.

186-01-81-daniela gurova  new copy

След публикацията дупнишката прокуратура се самосезира, за което изпрати официално писмо до редакцията на вестник „Вяра”. Малко по-късно в друго писмо Гюрова и говорителят на прокуратурата прокурор Емил Павлов уведомиха редакцията, че стартирано производство е прекратено поради липса на престъпление, без да упоменават за кое точно производство става въпрос, след като те са се самосезирали по над 15 статии на вестник „Вяра”. След наше запитване по входящия номер на преписката се разбра, че става въпрос за случая „Лефтеров-Костадинов”.

186-01-81-kostadin kostadinov i asen micov 214-02-01 2 Костадин Костадинов и Асен Мицов DSCN0259 copy

На опитите ни да получим пълна информация за проведеното разследване от дупнишката прокуратура срещу двамата шефката Даниела Гюрова в рамките на един месец два пъти получихме отказ в писмен вид, с което Гюрова прегази чл. 40 от Закона за достъп до обществена информация. Поради тази причина ръководството на вестник „Вяра” внесе жалба в Административния съд в град Кюстендил с ръководител съдия Галина Стойчева, тъй като отказът на Даниела Гюрова за предоставяне на достъп до обществена информация е неправомерен съгласно действащото законодателство. Юристи са категорични, че случаят „Лефтеров-Костадинов” е замазан, което е причината папките с преписките да се закодират с дежурното „това са лични данни и не може да се публикуват”.

75-02-02-Lefterov

Ени Лефтеров е собственик на частната болница в Дупница, а Костадин Костадинов – управител на същото лечебно заведение. Двамата са общински съветници вече няколко мандата от ОДБ. В случая става въпрос за публични личности, а исканата информация е обществена, защото се отнася за изпълнение на тяхно задължение по закон в качеството им на избрани общински съветници. Освен всичко в провинението им има надделяващ обществен интерес от предоставянето на тази информация.

deklaracii - 2 - Копие copy deklaracii - 3 - Копие copy deklaracii - 6 - Копие copy

Междувременно „Вяра” сезира Окръжна прокуратура – Кюстендил, която да се запознае с попълнените документи с невярно съдържание на двамата съветници пред три държавни институции с цел да укрият, че са собственици на фирма „Пастра Пропърти” с регистриран капитал от 870 000 лв.

Два месеца след направените разкрития от вестник „Вяра” двамата са внесли декларации пред Сметната палата и междувременно обявиха фирмата в ликвидация, сочи съвсем прясна справка в Търговския регистър.

От прокурор Гюрова искахме информация какви са обясненията на Ени Лефтеров и Костадин Костадинов за подадените декларации с невярно съдържание, в които те декларират, че нямат фирма, при положение че имат такава с капитал от 870 000 лв.

deklaracii - 8 - Копие copy deklaracii - 10 - Копие copy deklaracii -   1 11- Копие copy

Попитахме още какъв е предметът на дейност на въпросната фирма „Пастра Пропърти” ООД и каква е печалбата на фирмата, която се оказа една от най-големите след „Актавис” в Югозапада? Кой е прокурорът, прекратил производството и защо? Поискахме копия от разследването на хартиен носител, поискахме да прочетем материалите по преписката и да ни бъдат предоставени копия от това, което ни интересува, срещу съответното заплащане.

Както вестник „Вяра” първи информира, през 2009 г. Ени Лефтеров заявява пред ОбС – Дупница, КПУКИ и гражданите на Дупница чрез сайта на общината, че няма нищо за декларирани като собственост за тази година. Същото потвърждава и в декларацията си като общински съветник през 2011 г. В същото време справка в Търговския регистър сочи, че Лефтеров заедно с Костадин Костадинов участва в заседание на Общото събрание на съдружниците на сдружението „Пастра Пропърти”.

От протокола на Общото събрание става ясно, че Ени Лефтеров, като управител на дружеството, държи 470 дяла от капитала на „Пастра Пропърти”. Пазачът Иванов е собственик на цели 390 дяла от капитала на същото дружество, а Костадин Костадинов държи 10 дяла от капитала на дружеството, раняващи се на 10 000 лв. Съдружник е и в частната болница МБАЛ „Св. Иван Рилски”, която държи 860 дяла, равняващи се на 860 000 лв., представляващи 98.85% от капитала, представлявана от Ени Лефтеров. Разминаването между дяловете на две от страниците в един и същи договор също трябва да се провери от прокуратурата – веднъж Ени Лефтеров има 470 дяла, втори път има 860 от името на болницата. Съдружникът на Лефтеровата болница прави непарична вноска на правото на собственост върху недвижим имот, намиращ се в землището на община Пастра, община Рила, който представлява почивна база, състояща се от двуетажна масивна сграда и четири масивни бунгала върху 600 кв.м дворно място. Бунгалата са с между 40 и 50 кв.м площ.

Костадин Костадинов внася две фалшиви декларации – първо, през 2011 г., като заявява, че няма нищо, и после още една, когато подава декларация в качеството си на председател на ОбС, коронован на поста от БСП, ЛИДЕР и ОДБ.

Ени Лефтеров е съветник втори мандат, за Костадинов това е първи мандат.

Дупнишката общественост пита откъде са им парите и защо дупнишката прокуратура замаза случая и отказа достъп на информация на факти, установени от вестник „Вяра”, по които се самосезира?

В момента Костадин Костадинов заяви открито апетитите си към кметския стол на Дупница и даде заявка за участие в местните избори наесен.

Снимките:

1 Галина Стойчева

2 Даниела Гюрова

3 Костадин Костадинов

4 Ени Лефтеров

5,6,7,8,9 и 10 Факсимилета от декларацията

 

Spread the love