100 души от ВиК – Петрич остават без заплати заради запора на фирма „Бонима” за 35 815,12 лв. дългове

Filed under: Актуално от днес,Петрич |

 Съветници искат прокуратурата да започне проверка има ли опит за източване на общинската фирма

Петричани коментират: Бизнесменът Николай Влахов е близък до кмета Вельо Илев и заместника му Христо Георгиев

186-08-01 94 copy

Строителната фирма „Бонима” на петричкия бизнесмен Николай Влахов наложи запор на всички сметки на ВиК – Петрич за задължение в размер на 35 815,12 лева. Това веднага предизвика бурна реакция в южната община. Наложилата запор фирма и собственикът й са приближени на кмета Вельо Илиев и заместника му по ТСУ Христо Георгиев, коментирт петричани. Управителят на ВиК Илиан Ушев спешно поиска да бъде свикано заседание на председателския съвет на Общинския съвет, за да информира за създалата се ситуация. Съветниците заподозряха схема за източване или слагане на ръка върху общинското предприятие и се заканиха до дни да сигнализират прокуратурата за проверка дали това е така. Самият управител Ушев заяви, че някой иска да фалира ВиК – Петрич, пише zapetrich.com. 100-те работещи във ВиК няма да получат заплатите си, тъй като запорът обърква графика на плащанията на общинското предприятие. „Имаме пари в касата и можем да изплатим задължението. Но това плащане ще наруши ритъма на плащанията, защото то не е предвидено”, обясни Илиан Ушев.

186-08-01 0-97 copy

Всичко започва през лятото на миналата година, когато се осъществява проект на ПУДООС по подмяна на водопровода на улица „България” в Петрич. Не е ясно как ВиК е избрано за изпълнител на проекта – дали след устна уговорка между кмета Вельо Илиев и тогавашния управител на предприятието Васил Божанин. На сайта на ВиК известно време е било качено обявление за обществена поръчка, но след време по неизвестни причини и неизвестно кой го сваля от сайта. Не е ясно и защо ВиК е трябвало да закупи водопроводните части именно от „Бонима”. Първоначалната стойност на проекта е около 173 000 лева. После е намалена на 72 000 лева. В продължение на около един месец ВиК работи на обекта. В крайна сметка работниците не получават премии. До момента дружеството ВиК не е получило от общината тези 72 000 лева, които е трябвало да получи. Общинската администрация не дава информация дали ПУДООС е превело парите. Закупените от „Бонима” ВиК части са заведени в 4 приемно-предавателни протокола, последният от които е от 11.08.2014 година.

186-08-01 358

Повече от 4 месеца след това няма фактура от „Бонима” за частите. Едва на 22.12.2014 година тогавашният управител на ВиК Васил Божанин подписва и завежда фактурата.

254-01-02 Vasil Bojanin izsluch docrai preternite po iscanata mu smiana copy

Случайно или не, това става непосредствено преди регистрацията в съда на новия управител Илиан Ушев. Почти година след като е изпълнило водопровода на улица „България”, дружество ВиК – Петрич получава запор от „Бонима”, вместо да получи от общината парите за свършената работа. Запорът идва без предупреждение от страна на собственика на фирмата взискател Николай Влахов. Управителят Илиан Ушев очаква още една строителна фирма, близка до управлението на общината, да си поиска парите по същия начин.

117-06-01 Velio-Iliev

От друга страна, общинска служителка отказва да подпише два акта за подмяната на водопроводите на други две петрички улици, извършена от общинското дружество, и поради това то не може да си получи полагащите му се за свършеното пари. От една страна – не плащат на общинското предприятие, от друга – налагат му запори.

 

Снимките

1 и 2 Факсимилета от ВиК документи

3 Илиан Ушев

4 Васил Божанин

5 Вельо Илиев

 

 

 

Spread the love