На официална пресконференция: Кметът Иван Иванов: Строителят на площада в Перник „Галчев инженеринг” отнесе 136 000 лв. глоба за неспазени срокове

Filed under: Благоевград,Дупница,Перник |

Според договор реновирането на площада е възложено на «Галчев инженеринг», без подизпълнители, категоричен е градоначалникът

188-01-05 Иван Иванов

136 000 лв. санкция е наложена на строителя на площада в Перник – «Галчев инженеринг», заради неспазени срокове, съобщи кметът Иван Иванов на официална пресконференция. Централният пернишки площад „Кракра”, който се реконструира по проект „Зелена и достъпна градска среда”, ще стане готов за първия учебен ден, уточни Иванов. До 15 септември строително-монтажните работи трябва да бъдат приключени и да бъде подписан акт 15, а до 20 октомври – и акт 16 трябва да стане факт, бе категоричен той. Тези срокове са поставени на строителя „Галчев инженеринг”. Ако обявените крайни пускови срокове не бъдат спазени, общината ще трябва да върне получените европари по проекта.

188-01-05 николай галчев

Градоначалникът поясни, че според договор реновирането на площада е въложено на «Галчев инженеринг», без подизпълнители. Ако там работят такива, отговорността си е на «Галчев инженеринг», поясни той.

188-01-05 строителство-площада-2

Кметът хвърли светлина и върху казуса с исканите от кметската администрация чрез договаряне без обявление допълнителни финикийски знаци, необходими за допълнителни строително-монтажни дейности, които не били включени в стойността на проекта. Един от тези непредвидени харчове например е свързан с недоглеждане на проектантите по отношение на износоустойчивостта на плочките, с които се застила площадът. Там ще влизат и тежки машини за смяна на осветителните тела в случай на нужда, за изграждането на различни сцени за празници и международния сурвакарски фестивал и други масови събития, което носи допълнително натоварване на новите плочки. За да не хлътнат те, да не се чупят, се налага да бъде излят армиран бетон и проектантите са го сметнали допълнително и цената е включена в стойността на обекта. Допълнителните пари, които ще бъдат похарчени, са 852 000 лв. с ДДС. Говорим обаче за прогнозна стойност, която може в крайна сметка да се окаже много по-ниска, допълни кметът Иванов. „За да не ме упрекват социалистите, на предстоящата извънредна сесия, която най-вероятно ще бъде в началото на септември, ще предложа на пернишките законотворци промяна и корекция в поименния списък. Там имаме определен бюджет и колкото пари се окажат като резерв от икономии, толкова ще бъдат заложени. Подчертавам, че последната дума ще е на съветниците”, каза Иванов. Работя по правилата, не правя нищо непозволено, нищо незаконно, бе категоричен градоначалникът.

Площадът в Перник се обновява по програмата „Зелена и достъпна градска среда“. Стойността на проекта е 5 млн. лв.

Снимките

1 Иван Иванов

2 Николай Галчев

3 Площадът в Перник трябва да бъде готов на 15 септември.

Spread the love