Атина получи първите 23 млрд. евро и се разплати с ЕЦБ, очаква се премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка

Filed under: Свят |

189-20-01-81a5ad61383433c478243786b0b9870d

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от помощта за Гърция в размер на 23 милиарда евро. Това стана, след като парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия казаха „да“ за предоставянето на помощта, съобщи с официално изявление Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ).
Административният съвет на ЕСМ, съставен от финансовите министри на еврозоната, „одобри програмата за Гърция“, се казва в изявлението. Гърция ще получи незабавно 23 милиарда евро, потвърди осведомен източник.
Планът включва финансова помощ във вид на заеми, които може да достигнат 86 милиарда евро през следващите три години. Тя е придружена от меморандум, в който се предвиждат редица мерки за бюджетни икономии и за реформи, които Атина трябва да изпълни.
В петък вечерта финансовите министри на еврозоната се споразумяха за първи транш от помощта в размер на 26 милиарда евро. 10 млрд. евро от тях ще бъдат вложени в отделна сметка и са предназначени за рекапитализиране на гръцките банки. Други 13 млрд. евро ще са за заплати в бюджетната сфера, които Атина се очаква да изплати още в четвъртък.

Падежи

3.4 млрд. евро са за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ), включително 200 млн. евро лихви, и те бяха платени веднага след превеждането на транша, тъй като падежът бе в четвъртък.
Средствата ще позволят на Гърция да върне 7.16 млрд. евро от междинен заем, отпуснат й от ЕС през юли, за да може тя да изплати предишно задължение към ЕЦБ и просрочени плащания към друг свой голям кредитор – Международния валутен фонд (МВФ).
Още 3 млрд. евро от първия транш ще се отпуснат в периода септември-октомври в зависимост от изпълнението на реформите, уточни в петък след заседанието на Еврогрупата в Брюксел шефът на ЕСМ – германецът Клаус Реглинг.

Ципрас иска намесата и на ЕП

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал Европейският парламент (ЕП) да се включи като пети член към квартета от институции – ЕК, ЕЦБ, МВФ и ЕСМ, за да наблюдава изпълнението на новата спасителна програма за Гърция, съобщават гръцките медии.
Ципрас е отправил това искане в телефонен разговор с председателя на ЕП Мартин Шулц, изтъквайки като мотив, че Европарламентът е единственият демократичен орган на ЕС, избран с мандат от народа.
Мартин Шулц е оценил положително искането на Ципрас, като подчертал, че то е в контекста на желанието на много политически групи в Европарламента.
Искането на гръцкия премиер ще бъде поставено на вниманието на парламентарните групи веднага, след като Европейският парламент започне работа.

Оставка на Ципрас и предсрочни избори?

Междувременно гръцките медии съобщиха, че се очаква по-късно днес премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка. Той ще направи официално изявление.
Ако гръцкото правителство подаде оставка, се очаква извънредните парламентарни избори да бъдат насрочени за 20 септември. Другата коментирана дата е седмица по-рано – 13 септември. „Ройтерс” дава и трета възможност – през октомври, когато кредиторите ще са направили изводите си дали Атина спазва условията за получаване на спасителен заем.
Едва след като кредиторите видят, че ангажиментите се спазват, може да се мисли за облекчаване на дълговото бреме за Гърция. Алексис Ципрас неведнъж е обяснявал, че Атина никога няма да може да изплати дълговете и ще иска известно орязване на задълженията.

СНИМКА: Очаква се гръцкият премиер Алексис Ципрас да подаде оставка.

Spread the love