Професионалният готвач Йордан Джоргов от Сапарева баня сготви 400 л курбан за празника на Паничище, поп Димитър и 9-годишният Борис Вучков скъсаха тъпаните от биене

Клубът на жените „Германея“ към читалище „Просветен лъч-1905“ с председател Стойка Костова и клуб „На жените от извора“ с отговорник Зафирка Бичакова представиха достойно курортната община на фестивала „Нестия”

189-05-01 617 189-05-01 634

Над 400 литра курбан за здраве забърка професионалният готвач Йордан Джоргов от Сапарева баня за храмовия празник на черквата „Успение на св. Йоан Рилски“ в курорта Паничище. Стотици туристи и танцьори разлюляха курорта с песни и ръченици. Празникът стана част от богатата програма на фестивала „Нестия”, който се провежда за 5-а поредна година.

189-05-01 640 189-05-01 656

Множество фолклорни групи от читалища на цяла България се събраха в Сапарева баня, като активно участие взеха и танцови школи от Самоков. Сапарева баня бе представена дойстойно от клуб „На жените от извора“ с отговорник Зафирка Бичакова, които изпълниха китка от песни. Отец Димитър от гюргювска черква и малкият Борис Вучков, който е 9-годишен, скъсаха тъпаните от биене и създадоха истинско празнично настроение на многобройната публика, която мощно ги аплодираше. Кметът на Сапарева баня инж. Сашо Иванов поздрави всички гости с добре дошли от всички краища на страната.

189-05-01 1648 189-05-01 1665

Председател на журито бе професор д-р Емил Букорушлиев, а  членове Виктория Букорушлиева и Ваня Пешкова. Присъства и председателят на Арт и фолклорен център Христо Станев, който разнообрази програмата с ревю-избор на най-красивата женска и мъжка носия. Бяха осигурени награди за най-малкия и най-възрастния присъстващ на фестивала. Най-малкият гост бе 2-годишно момче от Сапарева баня, а най-възрастният бе 80- годишен мъж. Раздадени бяха подаръци на всички групи, а също така грамоти и статуетки, осигурени от Читалището в Сапарева баня „Просветен лъч-1905 г.“

Фестивалът продължи и на следващия ден в к.с. Паничище, където отново на сцената се изявиха осемнадесет певчески групи. Сапарева баня бе представена блестящо от клуба на жените „Германея“ към читалище „Просветен лъч-1905“ с председател Стойка Костова. По-късно в черквата на Паничище „Успение на св. Иван Рилски” бе отслужена литургия и водосвет от протосингела на Софийска митрополия Ангел Ангелов и архиерейския свещеник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Присъстваха и свещеници от община Сапарева баня, сред които бяха отец Радослав Ваклин, който служи в Крайници, отец Димитър от Гюргево и отец Димитър от Сапарево. Отговорният отец Георги Марков на църквата в к.с. Паничище „Успение на св. Иван Рилски“ посрещаше и благославяше всички гости с добре дошли.

400 литра курбан бе раздаден безплатно и осветен от отец Марков и отец Радослав, които благодариха на майсторите за вкусно приготвения курбан. За 4-те казана курбан от овче месо, забъркан от професионалния майстор готвач Йордан Джоргов, помогнаха Елена Боровинова, Милчо Еньов, Здравка Гульова, Гюлка Здравкова, които от ранни зори бяха в църквата. „Майсторът беше сложил много праз, чушки, моркови. Вкусно беше“, бяха отзивите на хората. Празникът завърши с псалм -песента „Многая лета”, изпълнена от всички свещеници и гости в един глас.

 

Снимки: Марияна Попниколова

Снимките:

1 Избиране на носия

2 Протосингелът на Софийска митрополия Ангел Ангелов – слово

 Група от с. Крайници с отец Ваклин от Сапарева баня

4 Клуб „Германея” към Читалище „Просветен лъч 1905” – гр. Сапарева баня

5 Освет на курбана на Паничище – 4 казана безплатно за всички гости на празника

Spread the love