Миков: Изборите ще донесат спад на доверието в институциите и управлението

Filed under: България |

Оставката на Ципрас е логичен ход, коментира лидерът на БСП

191-18-01-M.Mikov

Сега има нова възможност, от която предполагам нашето правителство ще успее да се възползва, заяви в предаването „Неделя 150″ на БНР вчера лидерът на БСП Михаил Миков по повод изявлението на руския президент Владимир Путин за готовност на сътрудничество с България независимо от всички сложни въпроси.

„Това изявление само препотвърждава една позиция, която почива на обективните реалности. България е член на Европейския съюз и НАТО. Смятам, че руските политици, включително и президентът, винаги са си давали сметка дори и тогава, когато е договарян „Южен поток“, дори тогава, когато са договаряни големите проекти. Става въпрос за интереси, които са общи – на Русия, на България и в крайна сметка и на Европейския съюз“, коментира Миков.

Според него не става дума само за „Южен поток“, а и за прекратения проект за петролопровода „Бургас-Александруполис“.

Миков смята, че такива послания са добре дошли, особено след замразяването на отношенията с Русия, което се наблюдава в последната година. „Има шанс за размразяване с взаимна изгода като две абсолютно суверенни страни, едната от които член на ЕС. Мисля, че това е и послание към Европейския съюз, не само към България“, коментира той.

Ако се реализират всички тези перспективи, които бяха очертани наскоро – прекратяване на „Южен поток“, пренос на газ през Турция, Гърция, Македония и Сърбия, това би отнело мястото на България като транзитна страна на Балканите при евентуални проблеми с преноса през Украйна. Сега има нова възможност, от която предполагам нашето правителство ще успее да се възползва, подчерта Миков. Според него е добре и ЕС да промени позицията си, защото тя в даден момент ощетява България. Същото е и по отношение за санкциите по отношение на Русия и съответните контрасанкции, които донасят тежки поражение на България, допълни Миков.

„Пресилено е да очакваме някакво спокойствие, особено когато виждаме мигрантския поток при проблема с бежанците, който съществуваше при действащи правителства. Очевидно надхвърлящ границите на една страна и способностите на едно правителство да действа т.е. има големи процеси, в които едва ли можем да се оправдаваме с някакъв политически процес в някоя от съседните страни“, коментира още Миков.

За оставката на гръцкия премиер Алексис Ципрас лидерът на БСП коментира, че тя е логичен ход след противоречивото според него поведение на бившия гръцкия премиер по отношение на връзките с Европейския съюз, с финансовите договорености и дълга на Гърция.

Михаил Миков коментира и предстоящите местни избори ще донесат на страната спад на доверието в институциите и в управлението. Това е големият въпрос, който някак си се подминава от битката за спечелване на места със всички средства, смята той.

Снимка: Михаил Миков

Spread the love