Рафт с над 300 книги едва не уби две служителки на библиотеката в Благоевград, „Под игото” и „Тютюн” се стовариха върху главите на Дора и Мария

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Дамите се отървали само с леки охлузвания по телата, но изпаднали в силен уплах

193-04-01 Райка Христова

Две 50-годишни жени пострадаха вчера по време на работа в Регионалната библиотека „Диимтър Талев” в Благоевград. Инцидентът с Дора Ангелова и Мария стана около 10,30 часа. Двете библиотекарки пререждали книги по рафтовете, когато внезапно единият от тях с над 300 книги се обърнал и паднал върху им. По него били подредени романи от български класически автори като „Под игото” на Иван Вазов, „Тютюн” на Димитър Димов, четирилогията на Димитър Талев и др. Стъписани от случилото се, те останали притиснати под рафта за около две минути, разказаха пред репортер на в. „Вяра” колежки на дамите. Първа от ужаса се окопитила Дора и след като някак си се измъкнала от рафтовия капан, в който била заклещена, се опитала да помогне и на Мария, поемайки част от тежестта на рафта върху себе си. Така двете се отървали само с леки охлузвания по крайниците на телата си, но в състояние на силен уплах.

147-01-02-petar popadiin

Дамите незабавно били закарани за преглед в Спешно приемното отделение (СПО) на Благоевград от свои колеги. След обстоен преглед от страна на медиците се установило, че в сътоянието им няма нищо тревожно и обезпокоително, но и на двете им е нужна почивка поне от ден-два. Шефът на СПО в Благоевград д-р Владимир Рабаджийски коментира, че жените са оцелели буквално като по чудо. „Цял късмет е, че не са смазани от тежеста на рафта. Слава на Бога, всичко е наред, нямат дори счупвания и сериозни натъртвания. Жизнени са и дееспособни, до два-три дни ще са напълно готови отново за работа”, каза той. Директорката на Регионалната библиотека в Благоевград Райка Христова вчера не бе открита за коментар по темата. Служители обаче уточниха, че Дора Ангелова е дългогодишна работничка там и една от най-съвестните служителки. Мария пък била назначена на работа преди месеци по програма за временна заетост на Бюрото по труда в областния център на Пиринско. „Подобно нещо се случва за първи път. По принцип рафтовете са здраво прикрепени, как точно стана, и ние не можем да си обясним. Имало е да стане, добре че всичко приключи безпроблемно и за двета”, казаха колежки на библиотекарките. Директорът Инспекцията по труда в Благоевград Петър Попадиин пък заяви, че веднага след като са информирани за инцидента, инспектори от трудовата агенция направили оглед на място в Регионалната библиотека. „След направения оглед от страна на служителите на Инспекцията по труда се установи, че рафтът, който е паднал върху жените, не е бил закрепен въобще нито за пода, нито за тавана. Изумен съм как двете жени въобще са оцелели, тъй като тежестта му е огромна. Предстои да бъде съставен протокол за нарушение и да бъдат издадени предписания”, лаконичен бе Петър Попадиин.

Снимките:

1 Райка Христова

2  Петър Попадиин

 

Spread the love