Специализираната болница за рехабилитация в Петрич отчита наплив от хиляди пациенти, единствена в Югозапада лекува с кал, д-р Михайлова: Гордеем се с терапията при детска церебрална парализа

 Анета Василева от Кюстендил: Правя процедури за болките в гърба, чувствам се нов човек

193-01-10-д-р Евелина Михайлова

Стотици пациенти от цялата страна и чужбина годишно преминават през Специализирана болница за рехабилитация (СБР) в Петрич с множество оплаквания и проблеми. Десетки от тях при нужда се връщат там след направен първи курс на лечение до пълното си възстановяване.

193-01-10 193-01-10-6-19 - сет годишната Веселина Димитрова от Коларово по време на лечението и с кални бани

Въпреки че лечебницата е сравнително нова и работи с нуждаещи се хора от различни възрастови групи и страдащи от различни заболявания само от една година и половина, медицинското заведение за кратко се налага като най-бързо развиващото се в южната община. Това, което го прави обаче уникално и единствено в региона на цяла Югозападна България, е лечението в него с кал от Варненското езеро, което съдържа хлорни, сукоратни, карбонални и хидрокарбонални йони NA, K, Ca, Mg, Fe и He.

193-01-10 ACHKA-6 193-01-10 -6-Анета Василева от Кюстендил се чувства истински обгрижена от медицинския персонал в СБР Петрич

Болницата се намира в крайната градска зона на Петрич, в самото подножие на планината Беласица, уточняват пък от ръководството на клиниката. „А както знаем, планината от своя страна съчетава отлични условия за осъществяване на болнична физиотерапия и рехабилитация с климатолечение и теренно лечение”. Това заяви специално за в. „Вяра” д-р Евелина Михайлова – специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Тя уточни още, че болницата има сключен договор с Националаната здравна осигурителна каса (НЗОК) и второ ниво на компетентност.

193-01-10-Сградата на СБР Петрич  е напълно модернизирана и с европейски облик

„Работим по 6 клинични пътеки, като: физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална атрофия. Тук попада лечението на значими заболявания като спинална мускулна атрофия, латерална склероза и мускулна дистрофия, като минималният болничен престой е 10 дни по НЗОК, физикална терапия и рехабилитация на болести на централна нервна система, като в групата попадат заболявания като: болест на Паркинсон, множествена склероза, хемиплегия, параплегия, тетратлегия, паралитични синдроми, последици от мозъчносъдови болести – инсулти, вродени аномалии със засягане на крайниците, последици от травми на главата. Държа да отбележа, че тези заболявания са свързани с висок процент на инвалидизация на пациентите и е от особено голямо значение рехабилитационното лечение и профилактика с цел оптимално функционално възстановяване, предотвратяване на високостепенна инвалидност и постигане на определена самостоятелност в ежедневната дейност и реализация на пострадалите. Рехабилитацията трябва да се извършва от кинезитерапевти специалисти и да се провежда редовно. По този повод НЗОК е определила периодика за провеждане на лечението, като в зависимост от здравословния проблем пациентите имат право на лечение 1, 2 или 3 пъти годишно в СБР – Петрич”, конкретизира още д-р Ев. Михайлова. „Третата клинична пътека, по която работим, е физикална терапия и рехабилитация след инфаркт на миокарда. Тук целта на лечението в СБР е да се подобри работният капацитет, да се намали или острани сърдечносъдовия риск, рискът от инвалидност и от влошено качество на живот. Възстановяването на пациентите се осъществява чрез изготвяне на индивидуални програми от висококвалифицирани лекари по рехабилитационна медицина и кинезитерапевти. Болничният престой по НЗОК е еднократно годишно за период от 7 дни. Най-много обаче се гордеем с физикалната терапия и рехабилитация при детска церебрална парализа. Това е изключително тежко, социалнозначимо заболяване с честота 2,5 на хиляда. ДЦП е непрогресиращо заболяване на незрелия мозък, при което се засягат двигателните функции (поза на тялото и координация), комуникационните умения (говор, интелект, усещане, поведение). Може да се наблюдават и гърчове. Рехабилитацията при тези пациенти е 12 пъти годишно в СБР за срок от 10 дни. Физикална терапия и рехабилитация при болести на периферната нервна система, както и физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателния апарат също са сред най-надеждните. При първата спадат заболявания, свързани с увреждания на нервни коренчета, плексуси, мононевралгии, паралитични синдроми, последици от травми на нерви на крайници. Периодът на лечението в СБР по НЗОК е 7 дни един път годишно.

При втората пък спадат заболявания като: реактивни артропатии, артрити, спондилози, артрози, състояния след травми на крайниците”, каза д-р Евелина Михайлова. Тя подчерта, че работи в болницата от самото й създаване. До момента са минали за лечение повече от 2000 пациенти, като са извършени над 12 хиляди диагностично-терапевтични процедури. Д-р Михайлова не пожела да назове имената на някои от по-известните пациенти, преминали на лечение през СБР . Петрич, заради лекарската тайна и етика, но заяви, че в болницата има книга за похвали и оплаквания и всеки може да прочете мнението на пациентите за качеството на медицинското обслужване.

Самите пациенти в СБР – Петрич са повече от доволни от грижите, които работещите там полагат за тях. 66-годишната Анета Василева от Кюстендил сподели, че идва в болницата за втори път. „Чувствам се отлично, обгрижена съм с пълно внимание. Храната е прекрасна, правя процедури за болките си в гърба, чувствам се нов човек”, каза тя. 19-годишната Веселина Димитрова от с. Коларово пък лекува болки във врата и горните крайници. Казва, че се чувства облекчена и вече спокойно може да движи тялото и главата си. „Преди процедурите тук имах адски болки, бях направо скована. Сега благодарение на лекарите и грижите им за мен се чувствам нов човек”, подчерта тя. Случаят обаче, който дава най-много поводи за гордост в работещите в СБР-Петрич, е на македонски гражданин, когото раздвижват след прекаран тежък инсулт. „Когато дойде при нас, той беше абсолютно неподвижен. Сега вече говори, дори започна да прави движения с крайниците си”, доволно споделят от болницата там. „Пациентите трябва да знаят, че тяхно право е да изискват от лекуващите ги лекари направления за лечениев СБР-Петрич, стига да отговарят на клиничните изследвания за хоспитализация. Физикалните лечебни средства от естествен и преформиран вид заемат изключително сериозно място за лечение на много и труднолечими социални заболявания и затова насочването на пациентите към СБР-Петрич е от особено голямо значение с цел тяхното доизлекуване с участието на високоспециализиран медицински персонал, прекрасни условия за почивка в извънпроцедурния период”, категорична бе още д-р Евелина Михайлова.

Снимките:

1 Д-р Евелина Михайлова

2  Болничното заведение разполага с всичко необходимо за лечението на пациентите

3 19 – годишната Веселина Димитрова от Коларово по време на лечението и с кални бани

4 Най-голямата гордост на работещите там е македонският гражданин, който се лекува след прекаран тежък инсулт

5 Анета Василева от Кюстендил се чувства истински обгрижена от медицинския персонал в СБР Петрич

6 Сградата е с европейски облик и вид

 

 

Spread the love