3 министерства изпратиха проверяващи в Сатовча за незаконните кариери, местните: Добивът на тикли е единственото ни препитание

Filed under: Актуално от днес,Гоце Делчев |

193-08-01 7е

Проверки за незаконен добив на облицовъчни камъни започнаха в района на Сатовча. Три министерства изпратиха свои представители на място. Оказа се, че само две законни кариери има в общината. В село Долен местата за добив на каменни плочи са така направени край пътищата, че ако се изгуби човек в мъглата, ще падне от няколко метра височина. Въпреки че няма никого, се виждат пресни следи от гуми и изоставена техника. Според проверяващите на мястото е работено 2-3 години. На много места попадаме на готови за продажба тикли, сортирани по големина и цвят, сочи проверката на Би Ти Ви. Точно когато смятаме, че забраната  се спазва и в кариерата не се влиза, група мъже казват, че не са тук, за да копаят. Дошли са високо в гората, за да проверяват. „Искаме ние да работим съвсем законно, обаче тука гледаме, гледай какво става покрай нас. Най-големите престъпници в България сме ние сигурно, е това се случва и искам вие да ни обясните какво става оттук нататък, защото ние трябва да работим, да храним ей тия дечица”, недоволстват мъжете.

193-08-01 ме

Местните казват, че добивът на тикли е единственото им препитание и настояват процедурата за получаване на концесия да се облекчи. „Тази държава се излага напълно – за едни има закони, за други не. Питайте тези в парламента в София какво става, а  не нас, ние сме дребни хора”, възмущават се хората. Природните богатства са собственост на държавата, а тя ги отдава на концесия.

193-08-01 978е

В задълженията на общината е да контролира незаконния добив. Оттам твърдят, че го правят. „Хората започнаха да добиват след 17,00 часа, когато нали приключва работното време на нашите служители, нощно време и в почивните дни. Ние не сме снабдени нито със специална техника, нито с автомобили, нито с каквито и да е други помощни средства, за да имаме буквално куража да търсим нощно време кой копае. Правим проверки и през деня, но най-често заварваме изоставена техника и бягащи по баирите хора”, откровен е зам.-кметът на Сатовча. Наказателно производство може да започне само в момента, когато инспекторите хванат човек в кариерата – да копае или да извозва продукцията.

 

Spread the love