Под диригентската палка на Ненко Темелков червената „Бигла II” лепила пластмасата по крепостта „Кракра” за близо 5 млн. лв.

Filed under: Перник |

 Вихрен Матев: Фирмата спечелила конкурса, без да докаже, че има оборот от 2 млн. лв., но ги направи след спечелването на над 3 млн. по проекта в Перник 

194-01-Nenko-Temelkov

Конкурсът за избор на изпълнител на добилата скандална слава пластмасова крепост „Кракра” е опорочен, обяви лидерът на „Активни за Перник” Вихрен Матев, който изпрати в редакцията документи, уличаващи кметската управа от БСП преди 2 години в нагласен конкурс. Той издаде, че изпълнител на проекта е столичната фирма, гравитираща към БСП, „Бигла II” ООД, представлявано от баща и син Шалеви, които са получили по проекта над 3 млн. лв.

194-01-_thumb.jpeg

Жалби срещу направения избор за изпълнител са подадени до Комисията за защита на конкуренцията от ДЗЗД „Обединения Кракра Пернишки” и от обединение „Севастократор”, които също са участвали в конкурса. Те твърдят, че за да спечелят поръчката, от „Бигла II” са декларирали, че имат оборот от строителство, подобно на поръчката за последните 3 години – 2009 – 2011 г., в размер на 2 млн. лв. без ДДС, без да са предоставили доказателство за това. Такива доказателства не са намерени и при направените собствени разследвания на конкурентите им за поръчката.

Според жалбоподателите „Бигла II” е излъгала с писменото твърдение, че е изпълнила подобен обект с обем „равен или по-висок от обема на обществената поръчка”. Според жалбоподателите фирмата дори няма изкопни машини и техника, освен това ДЗЗД „Обединения Кракра Пернишки” и обединение „Севастократор” твърдят, че техническото предложение е описано формално и с ниска професионална култура. Те обвиняват фирмата в „недостатъчно познаване на консервационно-реставрационните техники, непознаване на обекта на поръчката и на техническата спецификация на поръчката”.

193-01-547b848ccc0c5

Сделката отвсякъде е за прокуратурата, категорични са от двете сдружения, а твърденията им се покриват изцяло с плачевното състояние на крепостта, реставрацията на която е струвала близо 5 млн. лв. Припомняме, че ръководител на проекта е лидерът на БСП-Перник Ненко Темелков.

Снимките:

1 Ненко Темелков

2 Вихрен Матев

3 Конкурсът за избор на изпълнител на добилата скандална слава пластмасова крепост „Кракра” е опорочен, обяви лидерът на „Активни за Перник” Вихрен Матев

Spread the love