Делян Пеевски изкарва бизнеса си наяве и напуска парламента

Filed under: България |

Депутатът от ДПС се освети като собственик на „Булгартабак“ и още компании

195-19-01-bb63cf4daa967f2c996786c0cf8b52ea

Дни след като официализира медийната си собственост, депутатът от ДПС Делян Пеевски започна да вади на светло и останалата част от бизнеса си. Според източници от ДПС в началото на политическия сезон той ще обяви, че напуска парламента.
Една от най-строго охраняваните тайни в държавата – за собствеността на „Булгартабак“ – вече започва да се разбулва, след като Пеевски легализира участието си в компанията. Това е станало след сделка на майка му Ирена Кръстева през август за изкупуване на фирмата „Табако Инвестмънт“ на Петър Манджуков, която има 5 процента дял в „Булгартабак“. Новият собственик на това участие в „Булгартабак“ е фирмата на Кръстева „НСН Инвестмънт“, учредена в средата на юли 2015 г. На 18 август Кръстева безвъзмездно прехвърля на сина си 90 процента от „НСН Инвестмънт“.
От 27 август Пеевски е съсобственик в още две компании, учредени от майка му само преди месец. Това са „Био уотър“ и  „Био уотър инвестмънт“.
Всички дружества са регистрирани на адреса на редакциите на вестниците „Телеграф“ и „Монитор“ – София, ул. „Екзарх Йосиф” 119. Те са с по 10 000 лв. капитал, внесен по набирателни сметки в Първа инвестиционна банка (ПИБ).
Може да се предположи, че Пеевски ще официализира собствеността си и в още компании, за които се смята, че са под негов контрол, но като собственици са вписани подставени лица или офшорни фирми.
Сред тях са едни от най-големите компании в строителния бранш.
Сделките стават в контекста на разместване в бизнеса на семейството. Обикновено майката на Пеевски Ирена Кръстева прехвърля дялове на сина си.
Изненадващият ход с легализирането на Пеевски като бизнес магнат най-вероятно е свързан с приближаването на момента, когато той официално ще напусне парламента. Както писа Mediapool миналата есен, изпращането на бившия евродепутат от ДПС Метин Казак за посланик в Катар може да се окаже част от по-голям сценарий, свързан с оттеглянето на Пеевски в същата държава. Официалната раздяла на Пеевски с политиката ще бъде обявена след откриването на новата парламентарна сесия през септември.
Предстои да се види дали решението е да остане тук и да си остане персоналният посредник на Ахмед Доган в уреждане на политически и бизнес сделки, както и при кадрови назначения, каквато роля се твърди, че изпълнява до този момент. Той би могъл да запази тази функция и ако формално се изтегли извън страната.
Ако Пеевски напусне парламента, ще изпълни предписанието на премиера Бойко Борисов, който неотдавна заяви, че ДПС ще стане приемлив партньор за разговори, ако Пеевски не е народен представител. Това най-вероятно означава, че съюзът ГЕРБ-ДПС, демонстриран при ключови гласувания в парламента, вече ще може да се „легализира“. Близкият до ГЕРБ Институт за дясна политика препоръча през юни ДПС да се раздели със „знакови лица“, за да влезе във властта.
Излизането на светло на бизнеса на Пеевски става и на фона на предложението на финансовия министър Владислав Горанов за смекчаване на рестрикциите срещу офшорките за правене на бизнес у нас.

Spread the love