250 дка гори и навес на къща станаха на пепел във Фролош, огънят тръгна от почистване на стърнище в махала Лещанска

В гасенето участваха около 30 горски служители, директорът в Дупница Атанас Диманков изпрати специализиран автомобил, обясни зам.-директорът на лесничейството в Рила Георги Кабзималски

197-04-01

Над 250 дка са засегнати от пожар, избухнал край кочериновското с. Фролош в събота около обяд. Предполага се, че пожарът е причинен от човешка небрежност. Огънят тръгнал след почистване на стърнище в махала Лещанска. Изгорял е навес на къща. Няма пострадали хора, тъй като махалата е слабо населена. По данни на горското стопанство в гр. Рила в гасенето на пожара участвали огнеборци, горски служители и доброволци. Изгорели са 250 декара гора, 200 дка от която с иглолистни, 30 дка широколистни насаждания, и стърнища. Част от горите са държавни, предполага се, че има и общински и частни, предстои установяване на собствеността с помощта на джипиес.

147-01-dimankov copy

„Пожарът беше възникнал в събота и към 7,30 часа в неделя сутринта успяхме да го локализираме и угасим. Огънят беше на 900 м над морското равнище. Добре че в гората са прокарани пътища и до мястото може да се стигне и с лека кола. Тези пътища са прокарани от фирмите, добиващи дървесина в района, които бяха много оплюти. Благодарни сме на колегите от горските стопанства от Дупница и Благоевград, които ни помогнаха. В гасенето участваха около 30 горски служители. Директорът на горското в Дупница Атанас Диманков изпрати специализиран автомобил с цистерна”, обясни зам.-директорът на лесничейството в Рила Георги Кабзималски.

 

 

 

Spread the love